份新工好恐怖....公司部電腦有監控軟件

242 回覆
1029 Like 18 Dislike
log到你remote去咩IP要 block你容乜易呀賴醒
試過做呢啲濕鳩公司, 命都短幾年
你未見過hr閪人, 試過hr 揸住active report 同人講生產力,佢係計你隻mouse 停咗就話你唔做野,要求每日都要有一定時數,唔做野個mouse 都要郁,否則會問候老頂再問候你
唔需要知
因為你以任何形式remote desktop番屋企,公司已經有理由懷疑你偷data

而且好老實,一個outgoing既RDP connection,好大機會響alert
如果你仲要咁醒,玩tunneling,到時晌alert既將會係security related detection system,你只更危險
視乎公司有幾多人
港資中小企就小心啲
外資大公司放心 唔會得閒去睇呢啲
介紹下份工
block你當然可以 但知你做乜就有啲難度 同埋冇人叫你咁揚通晒天話比人知你用緊呢個方法
你公司啲人hea咋
見過有公司自動出email
deploy得就whitelist左啲application path, dll, services等等啦
有心 🙏🙏🙏
公司電腦係屬於公司私人財產,人地裝咩軟件,你有撚權干涉?佢地裝個病毒,裝個 keylogger,你都冇權 say no,畢竟係人地 D 嘢。

你得兩個選擇,一係繼續做,一係劈炮唔撈。

情況就好似你自己部電話,要裝咩 app,人地冇權干涉一樣。唔通你裝 VPN,政府可以叫你唔準裝?

普通商業Router都有Traffic Analysis
正常係無人睇的, 然後如果真係想睇, 睇個Router report理論上都夠晒
佢特登駛錢買多個軟件就證明真係有老細想睇
RDP行443呢
又或者RDP with HTML5 gateway
Well-said

唔少公司連USB port都唔用得,一插就出alert,驚個device有毒,甚至乎中資公司會出warning

加上公司機唔俾local admin right人

私家laptop用私家VPN via公家外網 (visitor果款),我用黎忙裏偷閑睇下市
我唔係做IT

正常ISO下已經deny某啲access,偷偷地私人laptop用公家外網via私人VPN睇市,呢個係默許,畢竟全層咁多人都用

重點係唔俾local admin right人姐,WFH私家機都係用非admin ac,公司VPN用USB-token都唔會grant到admin right
唔想俾IT部知道我睇緊咩股票
扮工時間
你又啱
你喺公司做嘅野係屬於公司,電腦又係屬於公司,裝監控軟件個問題係咩?公司資產黎架喎
大公司好多都有裝
長期開住人民日報,新華社,習主席生平啲網站啦
好多年前嘅舊公司老細用vnc, 當睇cctv咁睇員工做啲乜
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞