份新工好恐怖....公司部電腦有監控軟件

242 回覆
1029 Like 18 Dislike
裝個splunk forwarder都倒曬你啲野出黎啦 驚未唔好做呢間囉
當然有
但IT manager 冇興趣哂時間睇呢啲野
平時已經夠多野做
升職加薪靠qv
其實係唔會有人理
實際上無論佢睇到啲人係用多左時間落去啲工作用嘅apps都好
其實只係拖長左時間做或者係做完唔complete
唔係你deadline 前一段時間交只會換黎更大工作量
依啲嘢其實係人都知
只係個社會需要用依種騙術黎加gdp養人口
大公司部門要黎拎筆直
其實呢類軟件有冇個人版for自己睇
成日玩陣電腦就一日, 但係都唔知嗰日用嚟做咗啲乜
你岩
除非你得罪公司
否則唔會有人開黎睇
正常點會用公司機做自己野…
用自己電話篤咪無事
正確

洗百幾萬整套咁嘅system仲未計IT人工

D人走鳩晒個老細自己捉蟲
https://www.activtrak.com/pricing/

有,但點解要監控自己
正常公司唔suppose你拎公司機做自己嘢,所以要告都告唔入
分分鐘成部機裝左自簽cert,有tls都無用
出錢請冗員就唔捉蟲?
但係任何嘅監控唔係都要通知咗你先可以監控咩
如果佢無講有無得告
知道呢隻野
有一刻諗過自己裝黎review自己
但諗諗下都係覺得太痴線
有資安問題後果太可怕
曾經做過一間港資公司,所有枱無partition,所有坐位嘅天花板上面裝咗360 度4k cam連收音功能,除左廁所,所有地方都有cam,所有電腦都裝咗monitoring 同remote software,普通user無權裝application,同坐監無分別
好多都有
真係cls
其實同有D人會mark低自己洗咗D錢去邊同一道理
了解自己從而改善自己
做咗幾耐
人工同福利又如何
大驚小怪
屌 賣廣告
會好咩真心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞