份新工好恐怖....公司部電腦有監控軟件

242 回覆
1029 Like 18 Dislike
屌,見住有個經理日日上141唔通出聲咩
連登用token做auth
應該比起session based係相對隱密
但既然響公共空間,係有其他佐證可以同時夾落去證明係你,有cam影住你動作夾time stamp等等
佢閪知你邊個咩
多撚魚
帶自己機
IT狗好PK
https://github.com/ActivityWatch/activitywatch
我自己用緊呢款
我都成日想知自己做野同打機用左幾多時間
同埋睇下自己嘥左幾多時間做埋啲無謂野
能力同偷唔偷懶有關係?條友高quali一樣可以偷懶,冇衝突,見工緊係睇佢有冇料勝任,閪知佢會唔會偷懶咩。麥巴比夠可以揀波踢,唔通等於佢冇料,買佢條友又冇眼光?
間公司叫noa_,_自己估啦
總之返工一舉一動都會俾人監聽住,老細個老婆係production team既leader但又乜都唔識,乜都要d細既執屎,仲有其他on9野
點解用有冇人睇黎justify裝唔裝
同埋駛乜炒人用 年尾review用黎唔加人工都夠啦
兩種玩法嚟,一種係伏你,一種係光明正大嚇你
remote desktop 返屋企電腦囉 上咸網都冇問題 除非佢capture埋你公司電腦畫面啦 但應該唔會 因為會用大量空間
即刻用公司電腦搵工
你估你remote返屋企個IP會冇log天真過天真嬌
講真而家有返少少規模公司都會有firewall出到類似既野, 如果IT部有返咁上下規模仲會做埋分析將數據擺埋上枱面俾老闆睇就知叫咩人放下no pay迫你走見得多
我都覺得係
2幅都咁好笑
有啲公司仲蠱惑
入職嗰陣intoduce公司時個個老闆會同你講「我冇裝監控軟件」
但原來係同佢熟嘅IT同事定時定候會裝咗然後私下過料俾老闆
井多少少firewall又會留log, 電腦又會留log, 你on list要攪你真係冇野係冇可能
我返工間公司大陸廠直頭連你Skype, qq, WeChat 打過咩嘢都check 到。CCTV 全方位監控。想蛇都無機會。
每年appraisal睇一次都死喇
你預咗一年走就無所謂
係可以log ip, 但ip背後做乜佢唔知嘛, 唔好賴醒啦
依啲野冇事就冇事,有事就多隻痛腳
呢d只係唔想加你人工再拎出黎嘅藉口,review果陣唔會真係參考份報告
要睇下你部機啲https cert係咪由公司issue俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞