份新工好恐怖....公司部電腦有監控軟件

242 回覆
1029 Like 18 Dislike
計click/movement per min,再同其他同position同事比較
加埋key logger,log下你keyboard打咗咩字
20定21舊公司試過
你一開vpn it就黎搵你啦
唔會自己整啦
搵個vendor同佢講你想點跟住佢幫你整
啲requirements唔算太tailor made 通常唔會好貴
可能仲有啲公司特登整個software出嚟賣俾啲公司一定唔會得一個老細想買
excel都叫人唔好用真係好on9
咁用google sheet好唔好
life hack
公司俾你知咪好
好多公司陰陰濕濕唔講俾員工知然後八下你上咩網講咩嘢呢啲正PK
尷唔尷尬呀?
監控軟件?
你哋自己做咁多衰嘢
講出嚟唔面紅?
VPN只係加密內容,IT狗有方法track到你部電腦上過咩網,講過咩嘢。
公司Server有乜嘢係冇log?正常就緊係唔理你做乜,想炒鳩你果陣就會拎出嚟講
呢個真⋯
以前間公司原來會mon每個同事部機做緊咩,睇到晒你啲msg等等,都係後來同個IT同事熟咗先知
如果自己電腦+VPN+公司wifi,咁應該會點都睇唔到我任何traffic啦掛
不過我估大部分係坐響位食晏嗰時睇
做緊野都用公司network睇就真係大癲
齋聽都覺唔係好識IT
好多手足咁出事
尤其係cctoy班傻仔
係呀,所以有時啲人唔好睇得咁簡單睇得咁表面後邊好多嘢如果冇人同你講佢會知道,所以佢話有個app見到已經叫做好低級
例如我log in Grammarly 或者 Canvas 或者Adobe 做公司野但咁啱link曬我信用卡 資料又咁啱透過監察系統泄露左 咁公司有冇責任?
私家laptop用私家VPN via公家外網,我用黎忙裏偷閑睇下市姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞