份新工好恐怖....公司部電腦有監控軟件

242 回覆
1029 Like 18 Dislike
無野既,上唔到thisav姐
中資?
case 1:一個咁suspicious既traffic晌web gateway見到,你覺得冇人抓?
(如果你公司有darktrace,已經直接響左)
case 2:HTML 5 gateway或者可以,不過你既web gateway都會知你做緊乜
或者我問你,當一個user既HTTPS session,長期同一個有large response既IP有來有往,咁你覺得IT狗會唔會同你check下咩事?

不過咁,IT狗一般就冇咁多閒情日志同睇你點偷懶
但若果你走去down奇怪野/玩奇怪command,咁先會比人抓
一般大的mnc都有,唔洗理佢
TLS 係乜黎
刷完生產力之後,
有部ipad偷懶會唔會方便D

不過依D公司真係唔會做
https
我諗連登app應該歸納埋入去
上一間公司裝左個軟件話係打卡用,search下個名發現佢會不定時cap你screen
十幾年前我舊公司已經做緊,
果時手機上網仲係未咁發達,
啲Plan仲係幾貴好多人用公司機上網,
果時喺裝隻Proxy Server去做統計,
每個月都會出個Top 10 ranking去紀錄上左乜網同邊個上,
跟住如果唔似業務相關既仲要email去解釋勁柒,
而我係做果個人 (IT狗) 每次都要刪減左我自己啲紀錄,
記得永遠第一位都係個韓仔上naver個網跟住個個月解釋係韓國既search engine

垃圾日本公司,
攪埋啲乜5S 7S / 又要準時9點拍卡遲左會全公司都知
Admin cut budget又cut埋啲on9數cut廁紙呢啲
不嬲帶自己機+pocket wifi做自己嘢
就算唔喺你部電腦度裝呢啲software,你上緊咩網個IT部都睇到
我公司有份workplace surveillance policy, 簽contract 嗰時要簽埋acknowledgment to the policy
唔登入齋睇唔會
一樣 上私人網一定用自己wifi 要download/update野先返公司wifi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞