份新工好恐怖....公司部電腦有監控軟件

242 回覆
1029 Like 18 Dislike
唔知有人講咗未,有間係朗x坊P字頭嘅上市美容院有裝
經公司network就睇到 trace packet
上面留言一個360 4k cam係頭頂就搞咁多野都係白做
而且好似樓主咁公司機有count mouse moving time by software 你用緊自己部機都無用
有啲重會記錄埋個Mon 動作同步驟+事件記錄
之前做過間公司個admin叫我唔好send咁多email要用多啲teams同人溝通
但係我d email唔係淨係對內部同埋同時間好多唔同case要跟

又叫我唔好成日用excel
忍唔住屌9佢話咁公司開發個system俾我計數囉
比人發現係黃尸 真係死緊
不嬲都係,唔會用公司機做自己嘢
你太睇少香港啲黎生了

同埋家陣有外勞呢
好奇下呢間公司員工福利如何?

我中小企firewall無特登裝咩monitoring都分析到邊d web有 traffic
大概有一半係hea,我覺得呢個pie chart應該都幾反映到一般office個生產力
如果無監控,你喺公司睇4仔都得啦
YouTube Netflix Facebook 已經用左4成
真係好出位
netflix 真係過份左少少
facebook 當你social 下
youtube 當你睇片學下野

大佬Netflix 真係擺明返工睇片 重要條條片都長到仆街好難當你做野
其實有咩問題,做得落力咪又得證明。
可以明正言順叫公司加人工。
表現差同事咪冇人工加,對勤力的你唔係好事咩。
正常都會裝 你係老細都會要求裝!
紅磡某production公司
以前聽講過係會出隻告人誹謗
Kk園區?
咁又唔係,但都好似,試過有人玩左陣電話就捉入房話佢做乜成日玩電話,好撚癲
公司講乜都比人聽晒
哇屌咁恐怖
有cam對住我好唔自在wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞