interview 真係一門神秘學

256 回覆
2118 Like 14 Dislike
我當刻都呆撚咗
有d位係屬於role player角色
蠢既比較適合
扮蠢既仲好
因為肯定佢唔會得閒無事就突個龜頭出黎
kpi set 要in幾多個係戇鳩,set in幾多個先中先有用
我試過最快紀錄係第二日即刻email contract嚟
同步寄出contract叫我簽
通常跨國嘅公司好少少,都會有杯咖啡
真係講緣,早排internal transfer條前途好d 既team,in 到好撚差都比我過去 出去in 工 自問都 in得ok都未有offer
點解要扮蠢?
有信心已贏一半 吹下水 扮下有禮貌
做下功課 適當時候講下笑
利申成世人in左十份工左右 有7份都有offer
3rd hon grad
你個情況又極端咗d
我自己總結自己近年成功入職/被請嘅經驗係,個崗位同個價 同我自身個底相符,而如果唔相符我認為我準備幾多都好都未能呃到對方
試過in果陣對面係我前公司嘅格離team leader,唔熟但自問都冇乜負評,結果都好快比offer我
咁好彩遇到識嘅人其實贏咗大半
我幾份之前嘅工,一入職冇耐上司就話個位唔預人做得長,希望我將來有其他更好發展。
最終我做咗幾年,讀個course進修到可以轉份好好多嘅工先走。
好上司好公司係應該咁
試過類似既case係資源錯配
你當我踢波 請緊個打翼既
美斯走嚟interview 但覺得佢一無耐就要求轉team 打前鋒
寧願請個平實啲 + 理想係打翼既人
一係本身請人程序效率太差
一係搵哂其他更佳人選先搵到你
兩者牌面上都唔係好嘢

CV
睇人
covid前試過病到仆街
重感冒連聲都開唔到咁滯
但因為近屋企又唔想改期咪照去
咁辛苦嘅對答,最後竟然請咗我
所以最後我都係過probation前自己走
好多時係HR為左交差.所以全部都會1st in
去到2nd in俾team head都係彈鐘多
求撚其請人解決唔到核心問題team head心態寧願唔夠資源俾人屌無課交.都好過俾左資料你但係無成績.
除非outstanding好緊要.counter offer都要請
當年揾intern就係咁
本身40k 叫高7k 都係20% , 所以ok gei
大機會
case1=正常工
case2=西工
總有人知咩叫職位與自身背景相符
又總有人唔知
知嗰d咪俾唔知嗰班扮下叻
自己就食下口水尾扮下蠢
識人好過識字

識人interview 都唔洗
我無論hea in定認真in都係收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞