interview 真係一門神秘學

256 回覆
2118 Like 14 Dislike
直接屌佢老母
人工先係重點
又真啊!所以以前係香港,每隔幾個月就會去吓其他公司Interview,俾啲新衝擊自己。橫掂自己都無乜損失

有幾次仲同見我嗰條友FD咗,條友同我講佢自己係公司啲嘢,真係幾過癮!
有時講兩句已經知道,不過諗住飲埋杯咖啡先走所以吹多一陣
請你介紹一下自己
有嘢你就問啦屌你老母
無架你表現唔錯可能仲有其他人更好
你柒下柒下點知其他人仲鳩而間公司又等人用
做好自己就隨緣la
半年先搵你都重得
岩,當時我走,請replace我個位既時候,個manager好坦白咁講:

呢間公司資源唔係好多,如果請個好叻既人,佢可能會好快走
請個可能FG / 經驗唔算太多既,可以做多幾年
個同事又覺得有野學,又唔會咁快走,Manager又好似好多野教佢咁,又可以同老細交代

除非你請AM / M 就要請個醒啦
我都係星期四in 完等緊Offer
前前後後連埋assignment 玩左四輪, 到最後個team Manager 又幾好傾。臨尾問佢時間就話應該一個星期會有result, 冇人搵你記得send email 番黎問點解

但我都好撚緊張想要個offer

利申美國公司
可能個interviewer會鳩hea啲掛

所以講到尾都係識人好過識字
見過有公司一年後打去問人做唔做
當然唔係
Case 3: 好撚難請人, 根本冇人黎見
你阿爺係咪俾日本仔殺既
咁係你捉唔到請人的重點
答案係個果位affordable range同你request的人工。
如果你正正常常,但你特別平,那怕你interview 9 hea咁in,我都請你。
掉返轉另一個in得好醒,但叫個價要top range,咁我都係請平的你
一個字
見工一係睇識人,二就係睇運

學歷,人工個D,全部應該係叫你上黎先就睇左,如果當場叫你減人工,真係可以叫佢食屎啦,浪費大家時間。
Case 1: 搵你返去做戲咋傻仔 一早內定咗
Case 2: 份工明明俾狗做都有傻仔見
無期望無失望,依個係我咁多年見左過百份工既見解
無電話就最多email 去,但都係唔好有期望
我覺得interview未必係最主要考慮因素
最後都係睇cv點
搵定下一份
外國都係
有份in到對答如流
assessment識做 個cv同個jd 9成match都無請到

另一份in左兩個鐘
無做過佢果類既system
中間比佢問到口啞啞但最後都請左
通常傾計傾得好開心就有offer,
好正經果d反而唔得
好多大公司都係咁
內定都要出個po 行hr程序
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞