interview 真係一門神秘學

256 回覆
2118 Like 14 Dislike
咁請人把撚咩😂
曬大家時間
因為請嗰個位唔需要醒
如果講緊請manger 都請個蠢嘅,咁間公司死都正常
正常依啲你唔係公司第一選擇
可以係已經請咗人 但新人頂唔順走
有機走咗幾個先打比你

又或者其他人本身要咗個offer 通知期內declined offer
好耐之前見過一個local start up 做event project
我話唔得都可唔可以通知一聲,咁佢話得
最後當然無左件事
過左半年再WhatsApp 我問我仲有無翻緊工
咁太夜miss 左無睇
第2朝再搵佢又唔應機
勁撚無禮貌
in到一篤屎都請,你諗下咩公司嚟。 有冇睇佢地glassdoor?
咩叫內定?邊到有咁多自己友。。。
大把豬頭骨工趕著請人。尤其是IT support狗。。。 大陸仔重口音照請
最怕係有啲人覺得自己好醒in得好好
但其實唔係呢
現實多數係後者
你呢句係loser用嚟打飛機用
你係back up。佢當你係兵㗎咋😂
今日先頹派offer, 因為唔想再in人, 是但派咪算.
通常d hr screen完一輪約first in
都係見你有眼耳口鼻
講野唔係流口水
份cv同個jd幾似樣就pass比manager問佢見唔見
係醒係蠢既都係留返比個line manager自己判斷
startup都嘥氣啦!除非做金融行業,間公司都搵到錢
出嘅錢又少做嘢又多,當然亦都有部份細公司係好好人

我之前嗰個老闆佢可以俾我得閒嘅時候做其他嘢
有個同事佢去其他國家進修,俾佢wfh😯😍
你歧視人哋?究竟你concern啲乜嘢?
只要係個人做到嘢就得㗎啦
請人咁多規矩
咁耐多數係waitlist
我收到四個Offer。最後咪揀咗間超級大公司
寧願喺大公司打雜幾年, 都唔會係細公司做經理
要個人做野姐
唔係柒就已經得
其他緣份啦
In 過政府未

好多時搵人湊過數 過到程度咋
所以我自己會比較prefer zoom interview。
等佢見咗我先了解對方。再決定下一步見面面試
費事走來走去。
如果對方鍾意你嘅話通常三日內會俾你Offer
否則對方會拖空兩個幾禮拜!等如做人哋條兵囉
點解以前見過政府工醒醒目目都冇人請嘅
你又知請左個條友?
請晒少年人賤聯嗰班
有乜歧唔歧視。。。夠平就得啦
隨遇而安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞