interview 真係一門神秘學

256 回覆
2118 Like 14 Dislike
Lm
唔係原本已經有寫expected salary咩?點樣再叫高7k?
唔請咪唔請囉 最撚憎
就係要你in得差 差差地先聽教聽話
讀心
愈想個份工見得成
就愈會衰

閒話家常咁又會得
觀察咗 做咗HR 20年嘅同事
兩個字
睇feel
有feel乜都幫你兜
冇feel乜都話你唔得
真 腦海成日浮起答得唔好果啲位
最緊要自己坐得穩啫 公司搵多幾多錢關人撚事
你覺得自己表現好 但係其他人可以比你更好
成日都係咁
想做個份就無offer 再唔係要過五關斬六將咁
麻麻地既in到一pat屎都唔知點解有offer仲俾高expected salary
expected salary係對方個基本門檻
如果佢真係好想要你或者你有offer 可以再叫高D
有其他人做爛市
Hehe
其實係主要睇下你份cv有冇我要既skill set 同經驗,
你叫既人工我有冇budget 請你,
然後就係 望下你既record 大概估下你條友做到幾奈咁樣, 請一次人好撚煩

叫得上黎interview 都係大概 符合到requirement, 然後上黎睇下你條友待人處事, 禮貌, 態度正唔正常, 好唔好相處, 容唔容易叫你做野, 畢竟以後自己要日對夜對 陣間請到個叫你做樣野都閪口閪面既就仆街了

然後講埋哂d咩理想啊, career path 啊, 對我真係無乜用, 一句都聽唔入腦
呢啲叫際遇 即係運
我都星期四in完 offer god
如果佢需要請你通常即日/聽日就會通知你
如果過幾日再通知你即係你唔太受佢地重視
佢地請你只係等人用
根本interview 同 掉飛標一樣
不如聽ex colleague 點comment 果個人有用
有規模嘅公司一個禮拜
細公司兩日
in得順係因為 明知唔會請你
同你吹下水打發你走就算
係唔會請啲懶醒既人
或者當你係backup plan
以前in 過一間,開頭第一round in 星加坡,無乜特別正常發揮,第二round in 香港hiring manager
一睇到個名,原來前同事,佢轉頭就WhatsApp約我
果日上到去都唔係見工,即程係帶我睇公司環境,問我係咪想做;佢話同時間仲有另一個人in,如果你想做,我見埋果個人就出offer比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞