[KPOP] K-POP 2023討論區 (38)

1001 回覆
0 Like 21 Dislike
話睇重實力果d一係就係少數 一係就人格分裂
十成十係啦

有冇4張
實情係做到主音而個樣又靚嘅練習生好難搵
就算大公司都係好難搵到呢啲人
甚至大公司有錢有技術
寧願要整體場表演個視覺效果好華麗
Kpop idol其實咪又係商品
花多啲時間搞A&R同Brand Building好過啦
對而家啲公司嚟講,與其軍備競賽
不如壓榨啲幕後
編吓啲有未來感、清新嘅R&B文青cafe歌
個成本效益更高
小元唔要Innisfree ?踢走左Seulgi成為Amuse新代言人咁啱俞真又係取代Joy成為Clio 代言人
咪就係見音放兩三成 甚至0開咪率同演唱會全咪咀 個市場都Buy都課金支持 以後咪更加唔駛太著重開咪同改善唱歌 可以專心做Performance-Idol

我就永遠唔會明咪咀舞台有咩好睇
JIHYO of TWICE's 'ZONE' aiming for top 10 debut on the US albums chart with over 45K units sold (via @HITSDD).

US albums chart preview (via @HITSDD):
#1 @trvisXX 158K
#2 @MorganWallen 93K
#3 #jHope of @BTS_twt 61K
#4 #Barbie  57K
#5 @Hozier 55K
#6 @taylorswift13 (Midnights) 54K
#7 @russdiemon 52K
#8 Taylor (Speak Now TV) 51K
#9 Taylor (Lover) 48K
#10 #JIHYO  of @JYPETWICE 46K

痴線flop到咁

主音而個樣又靚
joy幾時代言過clio
我認得佢
假面女郎
而家大家對idol實力要求都低左好多
都唔再講咩唱功技術
可以企係個台高音唔走音完整唱完首歌已經可以算係實力好
市場受眾唔介意d公司自然更加冇必要放資源去培訓主唱

個況idol唱得再好始終都係idol
真係唱功可以好到比得上專業歌手嘅每一代其實咪又係得最top幾個
你係真係重視聽唱功好嘅自然唔會留意咁多idol市場

加上你真係唱得好又唔代表市場會受落
Lily唱歌基本上公認4代最好
又有幾多人係真心會欣賞佢唱歌
隨時心入面笑佢樣唔靚嘅人仲多過欣賞佢嘅人
靚+唱得嘅主音數數下其實都唔少

Baby Monster Ahyeon

NMIXX Lily

STAYC Sieun

IVE Liz

呢個唔係主音但有主音實力

Minnie & Miyeon

呢個主音主舞門面都係佢
唔得閒過金連欺
霉到日日R腳指
你勁大方 完全唔怨
https://www.youtube.com/watch?v=DZMvTz5ixYo
多多支持我 iKON 又 Comeback

前 IZ*ONE 主唱
離開YG之後密密cb
對跳舞嘅要求係高咗
或者轉咗講法係視覺效果嘅要求高咗
可能鏡頭take得好
舞台表情做得好更重要
我個人係鍾意Lily嘅聲底
因為清澈同有穿透力
但有時有啲韓團嘅主音係負責高音但聲底/唱腔無領唱嗰個咁受歡迎
呢啲完全會係工具人地位
第一個到底出道未?
藍藍嘅分靈體
勁美
莉莉很美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞