黎青龍:「沒有護肝補品,減肥是唯一補肝法。」

455 回覆
818 Like 20 Dislike
撚唔知碳水唔係無益咩
教授玩到幾多lv?
lm
好醫生唔代表係好老師
都係
同埋佢套physical exam同人地唔撚同
Gardner's line都唔同…點搞

不過好彩其實佢教既唔多
都係教基本野Hep B Hep C果啲
大鳩想試
而家袁爺多唔多教書?
以前黎成日上堂抽書,個腦唔敢放空
唔算特別多,都係幾堂lecture
一兩個bedside/tutorial

黎青龍又惡又成日抽書,好撚chur
佢啲堂通常係教授樓果個lecture room
真係大家俾面佢先上佢堂
唔係寧願走堂番西環chill下

袁教授教得好好係宿舍做舍監又nice
屌黎青龍
個畫面好撚好笑
人哋係國際級嘅肝臟權威嚟
病人先識得多野 醫生識條鐵咩
唔係,問題的確係碳水

現代人食嘅碳水大部分都係精緻澱粉,即係白飯、麵食、麵包呢類營養偏低的食物,一來好易食過量,二來提供營養太低

日日食對身體無益處
連登大把智障信巫醫
去濕疹post睇吓
糙米之類的粗澱粉好過精制澱粉
有纖維減慢消化同吸收
血糖冇升咁多,又可以keep住飽耐啲

城市人唔會唔夠營養,係缺乏健康的飲食習慣
叫嗰班傻閪拎啲巫藥去驗下有冇類固醇啦
要多幾多肌肉先可以一日burn多300kcal
嗰啲肌肉大約要練幾耐先燒到300kcal?
認真問
精製碳水冇乜營養但係視乎你點食嘅啫
從來都係比例問題
香港人飲食碳水&壞脂肪太多蛋白質太少, 尤其是啲垃圾兩餸飯

同埋體力勞動/有運動習慣vs淨係坐office都好有好大影響啦
講到尾肥瘦健康都係睇個人意志力嘅啫

嗰班日日坐喺屋企嘅香港廢老日日粥配粉麵飯咁食就拿拿聲糖尿病死撚咗佢唔好浪費醫療資源
番屋企猛咁隊粉
條廢老out左
運動唔係唔得 係做負重訓練會加快代謝消脂
但係重點都係食少為重
做完 你再食得咁求其 又多都係冇用
聽君一席話 全都是廢話
應該少食多餐 夠營養就可以
肝冇事啫 但冇話冇對其他器官有事
有聽過一個假設(未有paper confirm到)
代糖會令個腦有錯覺以為有糖份入左嚟,然後對身體做左對高血糖的反應
但味蕾感官有冇咁大影響係好令人懷疑

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞