黎青龍:「沒有護肝補品,減肥是唯一補肝法。」

455 回覆
818 Like 20 Dislike
但又話低過BMR先減到肥
長遠低又會傷身
會唔會冇精神果D?
少澱粉真係幾舒服
你減到已經唔肥冇乜脂肪 仲食得低過BMR咪開始分解肌肉去達到個新平衡點 令到你食嘅嘢=消耗量 呢個時候先食返多就極容易肥
噉你呢個唔係fair test
我明佢係想強調多數人肥嘅主因係飲食,但呢句單獨攞出嚟確實有啲inaccurate
取代普通可樂ok
最好都係飲水啦
代糖取身體有乜影響都仲探明
有名醫唔聽聽你條viu 狗9up?
中醫覺得有用
但西醫有質疑過其實效用好低
頭先lunch食咗
本身唔帶飯,工作地點附近又冇乜其他健康選擇
啲中藥最仆街係會偷偷落西藥, 雙重傷肝

成日睇新聞都見到中醫偷偷地落類固醇去醫濕疹
無人叫你食返多d

呢日節食完, 聽日食返突, 咁係咪節食一樣減唔到肥?
咁飲食不變但做多左運動會唔會減到肥?
唔傷肝
傷腦啫
如果本身既calorie intake 只係擇界高過TDEE,咁你做運動咪有機會岩岩做到calorie deficit
唔係的話就減唔到,最多只係肥慢d
但捱夜傷腎
咁搞法任達華仲有冇廣告費收
跟機啦

佢自己都做,無死錯人
認同

D鬼佬都係,日日做Gym但仍然好大個肚腩
做運動去追performance 好過諗減肥
減肥係一時 體能stat係一世
真。
又要懶 又唔自律,又想要健康,邊有咁著數
代糖都分好多種
常見代糖例如阿斯巴甜,甜菊素之類都無證據話傷肝
糖精之前話有安全性疑慮所以禁過一排,不過後來查明無乜問題都解禁左
你個人唔需要長期處於calories deficit 狀態
我同意

其實除非有必要,我係唔食supplement
香港啲飲食咁豐富,唔偏食的話根本唔需要再食呢啲
反而窮人飲食不均衡先需要supplements 但無錢買
水煮雞正
求其即磨黑椒鹽醃下
水滾熄火扔落去浸十幾分鐘就有味同滑
對飲食唔節制既人黎講, 真係冇乜效既
跑3分鐘之後食個M記加大, 你想減到幾多
用熱水溶咗灘凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞