黎青龍:「沒有護肝補品,減肥是唯一補肝法。」

455 回覆
818 Like 20 Dislike
黎龍廿年前已經話low carb diet 最重要

利申:做佢學生完咗round 佢請食早餐嗰陣講
中醫最on9 唔同中醫會有唔同睇法,然後d 草藥又講唔出藥理
食西藥直接針對病情好過
而家真係唔會再食中藥 / 中成藥
黎生太有信心講左呢句其實錯錯地 雖然後面補充返要配合節食
但運動的確可減肥
任達華果啲product嘅目標客戶係做唔到黎青龍建議嘅人
所以先要食保健食品呃自己
個肝應該贏到
不過出街邊簡到健康野食呀
身高
你食咩先
一日一餐究竟點先可以食健康野得黎又夠卡路里
但係當人為左減肥而做運動,會更加容易保持一個健康啲嘅飲食習慣(因為覺得亂食野會浪費咗自己嘅付出)

所以點都好,做運動同健康嘅飲食習慣對減肥/改善體態係相得益彰

我覺得黎生講既野錯唔哂
普通人去做重訓同cardio 一個鐘,大概減1000 kcal
但係你控制飲食,例如飲少杯珍奶,已經減左幾百kcal intake

不過做運動可以操大d muscle mass 令到BMR 高左,個人靜態都燒到多d kcal 就真既
淨講低卡點會冇
求其m記雞腿包走醬/少醬栗米zero或者譚仔雞肉菜底/少米都得
睇你有冇心啫
食補品咪又係要肝分解,即係加重肝worload,得不償失
啲人真係自欺欺人
係藥都有毒 唔通唔食藥 要講佢有幾多療效先知值唔值得食

我反而想知 成日講代糖副作用係傷肝 但佢成日飲coke zero 咁係咪無呢件事?
其實冇刻意食d健康既嘢, 都係食返屋企煮既住家飯
不過而家戒咗飲甜嘢, 盡量少食澱粉質
如果計卡路里我應該每日都食唔夠, 所以先減到
職業運動員話左俾你聽係有用

其實你既運動提升左新陳代謝率就已經有用

我老婆未識我前都係好易肥 要食勁清一個月先瘦到 但之後慣左做運動都無見過佢食減肥餐 最多飲下冬瓜湯去水腫
成件事係一個正回饋黎
Muscle mass 大左 --> BMR 大左 --> 靜態燒耗既kcal 多左 --> 個人無咁易肥
同時控制飲食 --> kcal intake 細左 --> 個人無咁易肥
兩條路都可以減到,不過控制飲食相對「簡單」d,因為你做gym 付出既時間心機都不及你飲少杯珍奶
藍屍任達華啲貨.......................賣唔出了
以佢個理論排骨仔就算不停掉亂生理時鐘個肝都一定超靚
都唔知聽邊個好
其實如果有google過成份就知

有款啲成份基本上係抗氧化劑
實際上你話佢補乜都得
不過起碼啲成份多多少少對健康有幫助

又有款成份係EPL
咁EPL 如果個肝健康 係自己會製造
相對上就有少少晒氣

基本上冇邊款藥係真係針對性護肝
所以佢先可以咁肯定咁講
一般人冇咁嘅恆心毅力做成個鐘運動去做calorie deficit 抵消啲intake 仲要on schedule
不如運動量減半 另外果啲靠減食碳水/高糖飲品做好過
我覺得長遠都及 珍奶又唔會日日飲 但身陣代謝快左就日日減
捱夜可能唔傷肝,不過傷害身體早啲死

又或者兩邊都行一半,肯定會好過咩都唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞