黎青龍:「沒有護肝補品,減肥是唯一補肝法。」

455 回覆
818 Like 20 Dislike
飛機師都有肝問題?
好似話每日飲幾L先會出事
anyway 水>>>>>>>>代糖>>糖
中醫入面既「肝」同一般認識既肝器官唔一樣
只係一個概念
未有解剖學認識人體結構之前,就假設左有個機制叫五臓六腑,其中一個叫「肝」
只係咁岩後來解剖學發展,就對應返d 機制去返d 器官
咁岩有個好似match 到一直講既「肝」

但五臟六腑入面既「三焦」係無對應既器官
積少成多
短期生肌肉metabolism 要用energy
多咗肉識跑咗跑快咗遠咗又一次可以用多啲
太短視 唔識believe in progress點都死
營養先唔會肥
你睇日本法國意大利好少肥人
日本相樸手都要餐餐oversize咁食先食到肥
係食得太多垃圾先會肥
香港人餐餐茶記M記兩餸飯加罐可樂
日日咁重油重鹽重糖
所以一過40歲就特別多肥人同脂肪肝問題
係,呢幾年轉左飲梳打水
諗起細個成日食完杯麵薯片,再隊可樂dreyers
咪就係因為有良心 先要踢佢走
好明顯喺度歧視肥人
澱粉有咩問題?
減肥同健康兩個concept嚟

Bmr係估一個人好似呀mo維持生命用幾多
平時係講低過Tdee(total daily energy expenditure)包埋生活行行企企嗰啲
長期低過bmr應該要有外力/厭食症先做到
低過Tdee就夠減
不過食少咗個人又易郁少咗 樣樣野都有誤差
睇餸食飯最實際

同埋要睇低幾多
呢啲民智未開食草食屎食垃圾嘅所謂療法就早日收皮啦
乜水呀...又係呢啲懶係專家出黎廢up
即係控制飲食係唯一方法

我有朋友每個星期都踢兩次波,每次個幾兩個鐘,間中舉下嘢,但佢好鐘意食唔會控制食量,成日出街食飯,又鐘意飲啤酒,而家成200磅+三高

所以唔食少啲嘢做運動都係無撚用
班廢人咪跟規矩囉
少做少錯
屌你老母,好多健康食品靠哩樣嘢呃飯食架。不過,啲戇鳩同佢講完都係繼續信1+1=3
唔係西方先食咩?

好想將你同Karen擺埋一齊 天作之合
邊度有佢直線電話架,打去瑪麗私家都係姑娘覆
咁即係做得唔夠多啫
每日食4000大卡, 咪每日消耗返4000大卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞