當年第一次睇雷霆救兵係咩心情?

498 回覆
353 Like 8 Dislike
應該駁唔返 個傷口又唔係齊口 唔似比刀斬嗰啲 嗰個係比炸彈炸到成忽冇咗
已經少左
第一次細個睇,剩係知音響好勁

大個睇,就不斷諗其實最尾果度究竟有無守得贏,可以唔洗死咁多人
係, 最記得都係D腸跌出來, 仲有個隻腳炸斷左, 佢未死, 抱住左
班日軍話美國係日本嗰邊都係咁,
但我諗, 個個都咁後生, 好多第一次離開阿媽, 臨死前叫阿媽好正常啫,
咁日軍或者當時其他國家D軍人臨死前叫乜
當年D提名
shakespeare in love
saving private ryan
elizabeth
life is beautiful
third red line

我未睇過third red line, 其他全部都比shakespeare值, 其實佢拎女主角獎都係R爆頭
主要omaha beach最慘烈, 其他幾個沙灘冇咁多人死,
聽講第一批land嘅士兵9成都死, 有D未落船就已經被亂彈打死, 根本就係肉盾
第一批登陸嘅死左9成
不嬲呢套都係經典wor, 有低過咩?
幾個月後Operation garden market死傷慘重, 分唔到曲直
呀笨?
band of brothers而家反而冇乜人講, 當年好多人講
longest day, 不過無咁血腥
band of brother都有一幕類似, 捉左個德國戰俘, 原來佢係美國人, 仲係其中一個美軍同鄉, 響應號召返德國,
美軍仲話戰後我去搵你飲茶, 點知轉個頭就被另一個美軍殺左,
殺人嘅美軍之前仲點支煙過佢, 以為做左美軍戰俘實無事, 又咁nice對你, 點知下一秒就被殺左
呢套入面幾個主角都係真人真事, 最後將佢地真人訪問match返人名時, 睇到好震撼
我每隔兩三年就重睇一次 仲有the pacific
當時咁嘅環境仲邊諗到咁多, 見有人係度就叫佢衝,
當年係慘烈到連軍醫都死埋, 所以好難點算死者
亦有D裝甲格梗落水搏上岸, 直接沉左落海, 連入面D士兵都死埋,
但唔落水又成為德軍目標一樣係死
震撼、感動、刺激
英文差都查下先岀嚟柒呀屌

柒到尷尬
應該唔會,其他灘都成功,只係之後推進受影響
叫媽媽真係包含好多情感入邊
依段又係好深刻,如果冇打仗可能大家係好朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞