當年第一次睇雷霆救兵係咩心情?

498 回覆
353 Like 8 Dislike
印象中之後拍pitch black先開始紅。
Flash!
我講緊啲特效假唔係啲劇情呀
佢地個心態同世界觀都好扭曲。
你咪腦殘果件囉柒頭
the pacific 日軍太易打
最多都係講日本人點樣唔怕死 衝過黎自殺
係條河對住機槍衝鋒
尤其係當年珍珠港比日本炸到仆街死勁多人
之後個個都係諗住要復仇
Winters老連長仲在生被訪問個陣簡接答左,戰神當時係殺左班戰俘
當年影音舖試機天碟
仲有當時隆美爾比自己德國天文台fake左話咩狂風雷暴 所以佢就放心地返左德國陪老婆過生日 點知盟軍就係個日登陸 加上希特勒落左命令 德國啲高級將領係唔可以搭飛機 只可以搭火車 因為佢覺得唔安全 所以隆美爾又用左好耐時間先返到前線指揮

好多野就係啱啱遇著剛剛咁 好似整定咁
幾時出
成日喺度諗 如果當時隆美爾同埋元首醒咗嘅話 有裝甲部隊支援之下(尤其是武裝SS) 成個發展可能就唔同咗
覺得美國好偉大
去救一個卒仔
相對俄國德國,美國雖然係比較有人性,但咁樣勞師動眾去救一個private一樣係有計算,至少係宣傳效果。同埋其實都會有爭議,劇中角色都爭論係咪真係值得犧牲其他人去救佢。
https://youtu.be/ejm0XvT3rB8

The Thin Red Line 生不逢時 戰爭中人性刻劃 心理狀態描寫高汁好多
盟軍個死傷應該會大好多 但係應該都唔會改變到盟軍成功登陸法國既事實
電影劇照, 當時有拍埋 DD坦克上岸, 不過正片就cut咗
麥迪文套套戲都畀人救啦 , 無論物理上定心理上
無睇套戲就收聲啦

美帝點解強就係因為一味功利,識顧及人文精神
佢唔想有家庭的仔冚唪唥死哂先至有咁嘅規例
美國需要人民付出,但唔係叫佢哋一無所有
人人為我 我為人人

Leave No One Behind
劇黎,雷霆傘兵 好正,好多未出名既明星做
好似今年,應該會比人囉黎同top gun比
一開波睇到

完左就諗點解要成班友搵一個人
去到火星咁遠都要人救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞