當年第一次睇雷霆救兵係咩心情?

498 回覆
353 Like 8 Dislike
Matt Damon嘅角色係史實原型,但有冇用咁多人力物力救佢返來就唔知
佢做蘇格蘭佬
但我由細到大記憶都係講到神風搞到美軍好唔掂,美軍又幾驚佢地
唔通美軍都用來做反面pr
呢套我淨係記得打打打,視覺刺激係好好,但好難超越
損失好細, 去到後期美軍火網密集到咁
改變人生
@Harvey Weinstein
Gwyneth Paltrow拎影后都r爆頭啦
嗰年其他幾個提名嘅都好過佢
去到奧地利我以為無野睇,仗都打完,點知仲有呢啲細節位,當然亦估唔到會再死多兩個,一個交通意外,另一個被其他美軍誤殺
狙擊佬後來都keep住都係拍戰爭片
點決定邊個係第一批,係隨機定按表現
但是射落人到好恐怖 成個頭都冇左
Barry Pepper真係好正
原來死賭仔都有藝術細胞啊
當年學校老師問咗個好深刻嘅問題

如果要犧牲 n個人去救一個人, 其實係咪唔應該救?

好似係咁大個人第一次認真諗 人生 嘅問題
細個都有類似想法,曾經認為應該用左右做門口。

但後來聽過:
登陸艇之所以要正面開,主要係要即時大量投放兵力。

電影入面,正面艙門一開,D人就食曬彈,其實係電影特寫嘅一幕;雖然現實都有機會集中火力打一隻,搞死成船人,但從整體角度睇,登陸艇唔止一隻,其中一隻被人集中火力掃,其他登陸艇依然可以——甚至會更有利咁,瞬間大量投放兵力。

正面開門,即時湧上足夠兵力上岸比較重要。

而且,仲要考慮埋隻登陸艇本身,佢嘅任務就係用最快速度送人上岸,然後回程再接人再送。所以佢一定要正門開,等人即刻衝曬,再即刻回程,如果唔係一來達唔到投放一定數量嘅兵力;另一方面,個戰場同海灘空間有限,佢唔即走會阻住後面。
正如上面D留言所講,套戲的確令某D退役軍人睇到PTSD。

據講,係因為搶灘個幕,個鏡頭特登設計到好搖、模糊、不知所措、甚至會岸邊浮浮沉沉咁,D人指其實係好接近當時D美軍登陸時嘅狀況。

而且如果你仔細睇,會發現每一幕背景其實都同時發生緊好多事,D老兵話戰場其實係瞬息萬變,你一落場,你個腦唔會有能力瞬間處理到身邊咁多突發事
Er....... 好似就係嗰個喎
https://youtu.be/QdB_7TYi__M?t=106
呢個係之前雷達站放走果個
後來網民將兩個德軍相對照過, 唔係同一個人
數字上一定唔會救,
但香港人, 特別係以前香港人受西方(主要美式)教育, 呢D係兩難, 好難睇住一條人命唔去救佢, 有呢個struggle先係人性
呢啲手動式rifle 好浪漫,打機都會特登用
如果講D day, 我鍾意碧血長天多D, 佢連德國都講埋, 雖然好似講英文, 雖然感染力一定係雷霆救兵
如果只計劇情, 咁elizabeth都大把劇情啦
大茄
我見過D大陸人解讀係miller self ego問題,
因為之前成班仔發現佢手震問題, 佢要面, 所以明明可以繞路唔搞個fortress, 都堅持要打, 就係想建立返威望同面子,
我覺得過份解讀左, miller性格都唔係咁嘅人, 而且學你話齋, 作為軍官視野係唔同D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞