當年第一次睇雷霆救兵係咩心情?

498 回覆
353 Like 8 Dislike
其實都冇用, 馬後炮睇畀美軍企穩咗攤頭陣地, 第一日推唔返美軍落海, 就注定失敗
唔係save his own skin,真係捨己為人,大局為重。
lbv 基本上喺太平洋上用 因為諾曼第之後歐洲戰場再冇登陸戰
真 可以睇到軍官(未來參諜) 同基層士兵嗰個視野爭幾遠
在步入恐怖的死亡之際,被洗腦的神風特攻隊員是不是都大喊「天皇萬歲」呢?歷史作家保阪正康在探訪神風特攻隊的遺族或倖存者後發現,英勇的神風特攻隊根本只是日本軍方的美化與幻想。由於特攻隊的飛機起飛後,由於無線電通訊設備一直都是保持開啟狀態,基地的通訊員往往可以聽見飛官們的「最後吶喊」:包括「海軍的混蛋」(海軍のバカヤロー)、「媽媽」、還有顯然是年輕女人的名字,就是沒有人喊出大日本帝國或是天皇萬歲。

保阪正康指出,這些都是他親自探訪遺族或是倖存者才發現的秘辛,但軍方留下的通訊紀錄卻隻字未提。他認為這是軍方為了保持「神風特攻隊」作為日本軍神的崇高形象,才會將這些不堪的真相加以銷毀或隱匿,總不能讓軍神喊著「媽媽」死去。保阪正康說,其實神風特攻隊員們大多都是迫於時勢、不得不為的苦悶年輕人。1945年5月在沖繩外海捐軀的陸軍大尉上原良司,生前就曾與同袍說道:「美軍大概是這樣想的吧:今天又來了一群傻瓜,竟然跑到我們這來自殺。」
Shakespeare多劇情
Ryan劇情佔套電影好少同簡單得多
登陸戰只會發生1次
神風成功率根本好低, 未埋到去已經比美國艦隊極密集防空火力打落嚟

https://youtu.be/4mTECUWP0Hk
我都係記得呢下
但後面有個大粒又係斷手
呢套戲果陣細個睇好震撼
亦係呢套戲令我愛上戰爭 軍事 槍械 呢啲類型
好似係因為佢其他兄弟已經死晒 得返佢一個先可以走
呢個歸根究底係情報出左問題 比人Fake左主力去加萊 當然盟軍人數同裝備上都有明顯優勢 而且德佬著重陸軍 忽視海空支援 好難做到美國佬個種多兵種聯合作戰點都抽唔贏
係頭幾次有小小用
之後果批基本上係送死
Black Hawk Down (黑鷹15小時)
我覺得black hawk down 敊事同人物刻劃比較混亂,saving private ryan幾個角色個經歷同關係係睇住個進深,而且搶灘果幕太震撼,所以我覺得black hawk down超越唔到saving private ryan。
插刀果下真係唔敢睇
Sean Connery只係個大配角
唔知有冇撈亂另一個德軍,美軍仲幫佢截停一架私家車,車主話冇位上多個人,美軍掉走車主啲行李,話而家有位啦
但戰神真人結局幾慘淡,好似過身時冇乜人出席,身邊又唔多朋友
好似史實上有五兄弟一齊上同一架戰艦,點知被擊沉後五個一齊死,被輿論diu 爆,之後就落左order 親兄弟唔可以係同一team/戰場,之後就出現套戲嘅歷史原型,幾兄弟唔同deployment, 死剩private Ryan, 美國即接佢返屋企呢件事
Adam rivers 做個只識訓練唔識真實上場嘅軍人 當年覺得佢好黑人憎,但事實上冇左佢咁地獄式訓練,型仔又唔會咁打得
另一場
但呢場都好正
杖已打完
大家都希望和平返到屋企
睇返當年美軍講返,正常情況戰場上你投降,我就會收手,點知日軍唔投降,變相美軍只能更兇狠。又或者有啲假投降,去到你面前拎個手榴彈自殺式襲擊,後期就算日軍投降都好,都要佢地剝光豬行過來
男丁死得太勁,俄佬戰後一直recover 唔返男人數目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞