當年第一次睇雷霆救兵係咩心情?

498 回覆
353 Like 8 Dislike
最震撼係救左啲弱智
雖然佢地送頭嘅唔係啲咩聖人
但冇功都有勞
就係造就左含支支撚、屌支支陰道、冇撚腦左膠,同埋你呢啲弱智
咁我assume 兩軍對陣,無動作都應該射咗先,無開槍算叫報咗個恩。
D Day係當年盟軍在當日反攻諾曼第的暗號。
我睇左shakespeare in love/ saving private ryan/life is beautiful,最削果套絶對係shakespeare in love,仲要係差好多果隻。
最撚憎就係首先人侵人地國果班,佢地最仆街。
鬧反抗班人唔啱果班都係仆街。
最近果套[西邊無戰事]都好睇,帶出好多反戰message.
另外,[1917] 用近乎一鏡到底方法拍,好有張力,好緊張。
當年saving private ryan的幕後班底仲拍左一套劇集叫band of brothers 雷霆傘兵,值得一睇。
抗德神劇
睇過三次以上了,好正。
"I'm a school teacher. I teach English composition"

"earn this... earn it"
依家有嘅和平都係靠一班人嘅犧牲得嚟

雖然世界已經唔再和平…
事實係當時美國都好多𡃁仔謊報年齡為咗上前線,根本未成年
好有印象, 果既睇完再打機搶灘, 隻game 果時都好震撼
呢班人犧牲,打敗野心家,令好多人(雖然唔係所有人)呢幾十年有一個好的生活環境同意識形態。
以愛情片或人物傳記片都唔掂
3套我都係買DVD睇,莎士比亞睇完一次就唔想再睇,雷霆救兵就睇完再睇,連bonus feature都有睇埋。
life is beautiful 雖然冇搶灘呢類大場面,但印象都好深。前半段同後半段個反差真係好大。
好多都係岩岩成年後生仔 未有老婆仔女 最親係老母 臨死嗌老母好正常
雖然傘兵係劇集 但我覺得好睇好多
睇住男主角幾十年間,
由二戰打到中東
再返美國做有錢佬
傘兵直頭睇埋角色成長
佢地後期啲眼神
同初期好唔同
個個都好入戲
上唔到戰場會被欺凌
好似美國隊長咁
拍完救兵先拍傘兵,可能多左經驗,同埋screen time長左咁多,可以表達到更多內容同慢慢build up兄弟情。
宜家唔知邊到冇得翻睇
呢套真係好精彩。
最重要係冇好似其他美劇咁夾硬拍多幾季,拍到爛先至停。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞