奉勸各位毒撚讀香港理工大學 香港大學 電機 工程系 機械工程系 及其他工程 都唔好讀 八大 曬銀時 (Science)

198 回覆
91 Like 41 Dislike
改下啦 AM應該70k+ 認真
我表弟係城大讀商科
city business = 笑話
佢DSE考得唔好,最後理大Asso轉去CityU
bba非三大都係shit
行到Scheme ,但做既野同工廠有關,睇落去係似Science 科讀既野,又係搞Microelectronics , 搞calibration ,Automation for factory

呢d即係而家Science 仔係香港做緊既野黎,又係低人工到痴線,比大陸搶走哂

反而PolyU HKU開既大電,細電ELV ,屋宇設備工程學,機械工程 土木工程,同建築有關個d服務搵到下食,起碼可以乞到20k人工不過不失

香港樓就最多,工廠個堆已經過氣左30年,大陸都開始唔再搞工廠啦
想問下如果去uk讀engine有冇話讀咩好 心入面諗嘅係eee 但係亦都覺得cs係一個選擇
利申冇乜興趣 為學到技能同揾到工
Computer Science 都有著數,而家建築界都開始講IT 講資訊準確度

最好就一定係Electrical , civic 呢批
仲衰過N展,出到黎人工低得可怕,入中環點會夠班精算 數學系出身既人黎
無閪用架 比其他N展屌打
四不像
入物理研發超導體
入化學整好東西
入生物玩器官移植
讀數學有七大難題 每題100萬美金
四年有機會拎八球
總之就唔好讀Science 完!
engine系要由bachelor讀起都幾長時間下 我本身有個垃圾physic bachelor , 想直接premaster去master 所以先會諗cs
其實應該cs定data science呢 又或者cyber security? 我而家睇d course list睇到都唔知報乜好
我垃圾applied physics 出黎 去做lab 返夜先有20k
不過返工冇乜壓力算係咁 但係同時亦都冇野帶得走
想問下ching會唔會知
英國如果個course title淨係electronic 冇electrical, 要睇佢入面有咩先知佢包唔包曬兩個
我建議data science 會好d ? 而家行行都講人工智能 講大數據Big Data
Push 大家JUPAS 見到Science 收左可以考慮quit左佢讀其他科,呢科讀完= 中學畢業
咁不如直接唔好放 science
讀工程黎計,為咗搵食嘅話就HKU啦,個名夠響,但係想做research、學嘢或者出國嘅話我會建議科大,科大course design係好過HKU 幾廿條彌敦道,咁多位大個仔大個女就自己諗自己想要啲咩,想好似我咁,無大志aim 政府、client就HKU 啦,想好似啲科學家咁造福人群就揀UST
其實好簡單

Engineer 動詞既字義 就係去design and build
所以 N展 全部都係讀完用黎應用

而 曬銀時 就係純粹學習同研究自然法則

最後呢 數學系 Best of both worlds
你都on9 緊係讀神學士 然後發動聖戰 有處女屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞