奉勸各位毒撚讀香港理工大學 香港大學 電機 工程系 機械工程系 及其他工程 都唔好讀 八大 曬銀時 (Science)

198 回覆
91 Like 41 Dislike
如果做耐咗可以work life balance少少
番APN冇咩所謂

師兄知唔知做耐咗RN喺咪舒服啲
大概做幾耐?
樓主cls,水毒撚讀工程仲要行hkie scheme
有冇睇過隔離個post呀,DLLM

唔通靚女就可以係工程界打橫行?
https://lih.kg/3465699
唔係個個理科都讀到數架大佬

利申:BSc但Bio底,D數差到仆街
讚咩一樣, 最緊要有興趣有能力
(利申: pure chem master)
*讀
樓爆啦 庫房又就清零 仲工程
香港工程=起樓起大白象
大陸樓爆加上未來高息環境 起樓唔會好似以前賺到笑
咪on9. 應該問有幾多要做lab?
全部contract out比公證行
你去公證行做=人生已完, no life 又no money, 13k, 譚仔都高過你
係, 要好有明確目標讀完做咩, 例如補pgde做老師, 有信心考入phd 公墓員
好多人?有幾多個呀?
錢固之然低。
但係lab,大家都知係做假,都唔怕講,根本成行都知。
但係出事,你有份簽名的話,監都有得你座。
就算真係開到20K比你都唔抵做啦.....大佬,分分鐘奶野,睇下港豬噢果幾條友?
IRE計唔計Science
本人曬銀時, 唔熟eng
但三跑都行成幾年, 仲未計明日大愚, 乜春都會區之類, 唔係應該仲有得做?
又水人讀engine 寧願搵少d都唔想成世對住男人
愈做愈惡做
唔好入行
樓主角度:太勁或者搵到錢嘅science就唔計
當年我都覺得自己好有興趣。
而我的確係好有興趣,有一排日日讀書,果年可以讀到dean list....出來都係乞食。
有興趣係可以讀得好,呢樣野我好認同,果排我搭車都做緊數,我唔覺得辛苦,因為真係覺得d野有趣。

但係有興趣 =/= 會想做研究讀上去。

後尾把心一橫轉行,成件事好好多,依家我都好有興趣。但係得閒上網睇下youtube咪算尻數。無謂搵自己人生較飛。
完全同意:

啲中同讀書勁都走去讀sciences,出嚟有啲做保險,紀律部隊…..

反而成績一般ive >degree/top-up, 做MC
人工超過佢地,樓又買到。
但工程可以話越做越ok wor
越做越屌得多人

再去到有人幫你含唔係含人
如果做地盤 (contractor)
其實fg已經可以話兩句啲工人/判頭/運輸/supplier
當然你真係要識少少先扮到代表
Engine都可以做research

利申: PhD in EE
咁呢d係以前plan落 係仲有幾年做既
之後冇人話得埋了 你咪留意下d政經新聞
比我依家揀會揀醫療科囉
對物理有興趣,讀Department of Engineering 都可以做到物理研究,唔洗讀物理系都做到

進可攻退可守,又有HKIE 認可
人地Engineering 都可以做到Pure Science 研究;有大部份工程系PHD 去埋物理系做教授

搶人地主場位置
出黎乞食,個degree 係廢架

你想讀mphill ,去讀faculty of Engineering 都一樣做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞