奉勸各位毒撚讀香港理工大學 香港大學 電機 工程系 機械工程系 及其他工程 都唔好讀 八大 曬銀時 (Science)

198 回覆
91 Like 41 Dislike
13k 請fresh grad 痴撚線
唔好再水人讀電機機械屌你屎忽
工程出到黎競爭好激烈
而且付出同收入完全唔成正比
做到3x開始就會開始好氣餒
發現無晒人生但咩都得唔到
成日以學野為名, 壓榨為實
當你開始領悟已經走唔到
唉 有邊行競爭唔激烈
的確以學野為名, 壓榨為實
不過自己都要諗清楚自己做緊乜,學唔學到野
學唔到就另謀出路

同埋個人覺得工程呢行喺要不斷增值學習
讀完ME, 可能補多個EE/ civil HD
識多啲先唔會比人恰 (屌人都大聲啲)
同埋工程呢行除咗你份人工
都仲有其他地方可以增加收入嘅
樓主做bim就屌science廢 做contractor就屌bim廢 反正最尾都唔係自己廢要轉行
工程除咗
software engg / civil / bse / electrical / building management / mechan / electronic
呢度大路既科搵得多d之外 其他又咪一淡擔
咁當然啦
比我都咁揀啦, 但係會掙扎Bsc同eng多數就係高不成低不就最後乞食
你讀工程就直入consultant 行Scheme A
真正既BIM 全部係哂Consultant 到

D同學讀polyU HKU 大電 細電 機械,出到黎全部都做Consultant 行Scheme A你點解釋呀?

擺明BsC 低人一等
你有冇睇新聞
it準備收檔
而家係工程嘅時代
每次見到大學讀science,出黎做lab既post都要講一次
如果你讀緊science,一定唔好做lab,有得轉行就轉行, 做lab人工極低,升得慢,有啲仲要瘋狂ot/返夜更
精算學 Actuarial Science 評級: A+
現時有大量空缺
一般fg 考左5-6份卷 25k up 
做幾年野考完牌+AM 已經60k up 
做多幾年輕鬆1M年薪
HKU 同ChinU 都有UEC program 可以考少幾份卷 減低入行難度 加快考牌速度
HKU 3成人first hon 十分靚grade 
收分唔算高 十分抵讀
前途唔差過醫療科
呢個係事實黎,真正既BIM 係哂沙田 A 公司 同W 公司 個到

Beng 仲要讀書時已經學standard 同minimum fire services / EMSD COP

出到黎競爭力超強,就算人工無醫生護士律師高,都屌打科學系學生

呢一點你已經無得質疑

BIM 公司係得BsC 班Science 佬同IT佬做,根本同Consultant d BIM 無得比
我寧願你轉細電女神個post

做細電 做ELV 佬都有前途過做曬銀時 /lab 狗

成世得13k ,入intxxxk 點供樓點結婚?
讀IT都可以考HKIE
哇我屌! 怪唔知得樓主對呢科有咁大仇恨。
我就係讀八大Science,出到嚟第一份工返公證行。

13k,返6日,朝8晚6,重要地方隔涉手機幾乎上唔到網。

完全好似牢獄式咁嘅生活,讀緊真係quit,jupas派咗都唔好入

grad咗嘅就去考政府工

體能唔得嘅衰衰地都去學校做lab,千其唔好做commercial lab
做私家會有
精算曾經都係神科,我諗都唔使特別推介啦
1. 點解要assume哂science就一定做返science嘅工同一定係commercial lab先 咁依家係咪所有讀engine都做返engine先

2. 點解要成日靠踩science黎抬高engine

3. 點解你會覺得consultant啲bim係最好
唔通讀工業工程喺香港揾工咩
工程再分睇下有冇牌考,有咪揾多啲
你講個堆去到外國仲殺食
想同機械人夾野

N展狗: 條喉咁樣隊上去!
機械人: sorry 做唔到
N展狗: 我屌你老母
機械人: 請你唔好講粗言穢語
N展個b仔好和味嫁喎
護士係點樣計?
間間唔同,通常唔會太多,一個月糧咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞