奉勸各位毒撚讀香港理工大學 香港大學 電機 工程系 機械工程系 及其他工程 都唔好讀 八大 曬銀時 (Science)

198 回覆
91 Like 41 Dislike
輕鬆入政府7皮
要有良好工程經驗+ 刷鞋+ Beng 先得
咁講啦
兩個行業玩15年
醫護有冇工程咁輕鬆先

入咗gov真係近10皮
番工等放工喎
讀得三大非專科就係要 aim 中環返工、政府officer之類
毒撚格唔想做呢啲就真係三寶 = Eng > 三大science
其實係大學生啲腦荀未生埋ocamp文化先笑engine仔啫
根本engine就係普通家庭中等成績學生上流嘅恩物
大學工程可能岩毒撚讀
但係出嚟做野係唔岩毒撚
開會,拗數,打電話,樣樣都要幫人傾
本身Poly就係三流大學嚟
做Engine入到政府嘅有幾多%
同意
去唔到政府
15年經 點都做到RE掛
都舒服嫁
Push
隔離BSE post 講BSE地底泥,但係Science 狗係地底泥再下面,d prof 唔理你死活

成個Science 係香港都係無前途既行業黎
真 做學校Lab tech
Max屌打commercial lab 大部分從業員
poly 3流都 QS100
可以pgde教書
我就未見過一二流大學周圍痴金糠囉
香港啲大學嘅qs根本唔準,睇吓幾時將大陸人分哂做local,睇你班友仲點屈分
QS唔計 不如你講下有邊間响QS可以下克上?
年年幾千個Science 學生,邊有咁多位比你班畢業生
THE 泰晤士排名 (2023)
港大 HKU 31
中大 CU 45
科大 UST 58
理大 PolyU 79
城大 CityU 99
浸大 BU 501

QS排名(2024)
港大HKU 26
中大 CU 47
科大 ust 60
理大 PolyU 65
城大 CityU 70
浸大 BU 295
嶺大 LingU 641-650

US News 美國新聞排名 (2023)
中大 CU 53
港大 HKU 55
科大 UST 95
理大 PolyU 100
城大 CityU 120
浸大 BU 583
教大 EdU 835

ARWU 世界大學學術軟科排名 (2022)
港大 HKU 96
中大 CU 101
理大 PolyU 151
城大 CityU 151
科大 UST 301
浸大 BU 601
教大 EdU 801

Poly EE 上KongU MSc
Charter5到做長官出路仲大
有60個正評證明好多science 學生身受其害!八間大學聽唔聽到心聲呀?

仲唔開多d engineering 既位,cut走science 學位啦!

Engineering 教AutoCAD起碼搵到下食

Science 係乜軟件乜技學都唔學,搵食工具都無埋
多學位就叫搵到食?咁照你呢個邏輯神科應該都搵唔到食知唔知咩叫飽和?
呢個世界冇廢科 只有廢人
有料嘅engine 人 好似civil 考牌得兩成pass rate 一樣過 人工翻倍
Science 有料嘅 一係PGDE 一係PhD govt chemist R&D project engineer/technical officer 一樣60k up
啲垃圾冇料嘅 讀咩都冇用
所以唔洗踩science 要踩嘅係收分太低 收晒啲垃圾去讀
問題係science大部分人根本做唔到你口中有料先做嘅工
但係science 一做唔到呢啲工 真係連乞米都不如
所以樓主邊忽有講錯science
正解,睇佢都唔會明Science 既慘烈情況,競爭太激烈,你個人點勁都好,一有大量競爭就會變成得少數有料既人先可以成功到。

而你地工程係無論個人點垃圾都好,都有一職半職搵,安全網比Science 大好多

仲有係工程勁既人一樣可以做到物理學家,廢既人都有份20k工做下,十隻手指有長短呀師兄

而Science 係,得少數有料既人先可以搵大錢,大部份既人一爭唔到就連中六出得黎做既sales 、waiter 人工都高過呢批人。

Science 既安全網係低過工程好多,無人保證到呢批學生前路點行,我有撚講錯呀?

你唔係expect 十隻手指隻隻都要長,要大條呀?

人地工程隻尾指起碼都搵到下食,Science ? 乞食都不如;年中大批學生要讀過其他課程/索性重讀工程學位先搵到一職半職。
我諗佢要經歷下Science 課程,讀完浪費左唔少時間先會明個問題係邊

如果真係勁,一開始讀civic 唔洗浪費大量時間讀完BsC 又要再讀過其他course ,無論性價比同時間成本,Beng 都好明顯比BsC 短好多
當N展仔喺度呻FG 19k返6日嗰陣
sci FG搵到19k已經係同學之中能力比較好嗰班
連啲Prof都用份19k嘅工做招徠 同啲學生講跟佢學嘢可以搵到份咁嘅工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞