奉勸各位毒撚讀香港理工大學 香港大學 電機 工程系 機械工程系 及其他工程 都唔好讀 八大 曬銀時 (Science)

198 回覆
91 Like 41 Dislike
完全同意👍
15年經之前已經做到痴左線
個錢切就係你唔轉行,keep住做落去
咁咪有個對比
嘥銀時
返5日已屌打啦
N展毒撚lm

移英hea做不知幾舒服
師兄做邊範
同埋扣完稅搵得多唔多?
嘥銀時
嘥錢、嘥力、嘥時間
唔一定
有啲要返長短週
長短週星期六都係返去Hea
有啲直頭同你講返到12 noon就走得
做學校lab tech係咪講緊教育局出既三級實驗室技術員?
我上網睇上次500人in,得35個位入3級
同埋好難升二級
津校都會請Lab tech III
唔係得教育局請

Lab tech一入職係lab tech III
讀完IVE張Lab tech cert就升lab tech II
真正難升係Lab tech I
一來要間學校有三個Lab tech先可以有Lab tech I
二來校長可以hold住唔升任何一個Lab tech上I
令你誤會咗唔好意思
我幻想緊自己美好前程姐
係嗰度未讀完書。

喺嗰度生活接觸到啲人 已經知啲人返工咩態度
我第時一定都會求其做㗎啦 搏命嗰啲都黐黐地

令你誤會咗真係唔好意思
樓主用嘅語氣好似poly pr
就係香港冇hea做 個個都做到死咁
先幻想下移民嘅美好

因為細佬都想走 不過唔知個邊咩景環
個frd survey 3-4年經,過到去扣埋稅都30k up
其實要4個lab,因為上I係要管住3個或以上II/III先升,唔關校長事
有science既degree都要再讀ive?
本身三級都唔係高人工,仲要再讀書先有得升咁慘

我要水務署同渠務署都有請Student Engineering Laboratory Technician,又係有得升上去,好似都ok
lab tech一定要有lab tech cert先上到二級
唔好話拎sci degree 就算有sci MPhil想做lab tech都要返IVE讀lab tech cert先得
掉返轉諗 讀完張cert就一路跳PT跳到4x k 又唔係真係好差

水記渠記相比起中學Lab tech難入丫嘛
地底泥工程仔咪一樣羨慕人地中環寫字樓計吓加減乘除出email五日工都20k up個班MT,或者叫專科嘅IT Ibanker 金融 醫療等等個個都屌打工程狗

食物鏈一環接一環,工程定位只係叫中下啦,讀得書高分嘅一定做醫療,唔係醫生牙醫都有咩職業物理治療師FG就30k up唔怕失業,有得揀嘅情況底下工程絕對唔係高性價比,水人都水好d啦
你都識講食物鏈一環接一環
樓主只係指出事實 普通人喺香港讀哂銀時仲衰撚過中五畢業
連N展都好撚過哂銀時
幾百個得幾個咁做就知佢地連自己d科都讀唔掂啦
讀Phy Math出黎做ibanker
唔太關事
240 cred一定要讀
D cred 唔攞嚟讀second major 都要讀啲free elective
兩者workload 冇乜分別
護士做到NO咪又係點人做野人工都近10萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞