奉勸各位毒撚讀香港理工大學 香港大學 電機 工程系 機械工程系 及其他工程 都唔好讀 八大 曬銀時 (Science)

198 回覆
91 Like 41 Dislike
唔洗
Stat(96 cred)+CS(84 cred)+ ug5 (54 cred) = 234 cred
未過240cred
唔洗overload
Science 咁少科
如果有yr 1-2嘅science同學仔
想揾多幾個錢 建議你quit
再讀工程

假設你讀E&M 想做BS 到時補多個HD
啲錢我估多過science好多?
Science d credit 好鬼少,唔同工程系credit 多,佢地要做實習lab ,學畫CAD

但工程系因為學既野夠多夠廣泛,出到黎好多野撈
讀書嚟講xgu係最自由
普通major都唔會require 好多credit
大把free elective俾你探索自己興趣
讀讀下唔鍾意take返個second major/minor轉行又得
啲cc唔想嘥時間讀take online course tran 咗佢又得
又唔使嘥時間嘥credit上埋啲垃圾書通/體育堂
大把自由時間溝女返intern返part time做運動思考人生

係得連登仔先日撚日水鳩dse雞入ChinU
搵到錢嘅係公司 唔係從業員
Ture,自問唔夠人地爭研究,何必去讀Science,何況你班友仔想做超聲波、半導體、氫能電池,人地工程系都大把呢d teams /Topic 比你地學生做,何必去讀Science 自己攞黎賤?

奉勸year 1 year 2 曬銀時學生quit左佢啦,去讀EE , ME 或者BSE 都好

唔好再浪費時間拎個BsC ,呢個你拎左同拎DSE 畢業證書一d分別都無
到時真係對science有興趣,咪係Engineer department個到搵topic 升mphill 咪算,仲要呢個mphill 同Beng 都受香港工程師學會認可

你讀埋個垃圾BsC 真係慘過死,浪費16萬學費加4年時間
係多好撚多,一個IVE HD工程系學生都屌打BsC Science 班廢物狗

奉勸大家千其唔好讀曬銀時,哂你錢哂你時間,得最top既人先上到mphill

同埋班做超聲波 半導體既mphill 仲要同人地各大工程系班mphill 競爭呀! 電子 電機 機械 到到都有成teams 人同你搶成果,

Science 真係由BsC 到mphill 都輸哂比工程系

我會一個月出一個post警告未來學生要讀工程系

希望八間大學Science 系收生跌到個位數
咁大仇恨呀樓主
讀到yr 3就俾心機報PGDE/任何EN RN課程啦
坦白講
唔理之後點樣進修法
宜家N展FG都25k up
Science 都唔知有冇15k

叻仔嘅咪轉去做藥劑/化驗
但你估個個有興趣就即係讀得好咩
係由工作到學術,好多都比工程系屌住打,真心無撚用,出到黎Beng 係騎住你上位

真心BsC係垃圾黎,學既野唔夠Beng 黎
Science 畢業出黎可以得14k

人地香港理工大學電機 機械工程系出黎 fresh grad講緊25、26k
有樣嘢你都未講

冇鳩生物喺工程界=贏咗
如果喺RN 兩邊各自各辛苦
不過個人覺得工程做consultant定contractor都好過做護士
on9 係都入醫療科
讀science 還讀science ,千萬唔好做lab.....

好易depression 死
點都有人讀架啦
唔好係度搞搞振
計下數
你讀science 4年
再讀醫護2年 (我估)

人地工程
Ive 2年

中間呢4年人地人工都升到35k屌緊人
你先啱啱RN grad出黎比人屌
屌你老未加埋仲少過中大讀一個major
hku唔知
chinu有啲online portal唔係跟學校portal玩嘅
rn計埋allowance 完約酬金都40k啦
唔好有人讀咪得
Problem solved
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞