奉勸各位毒撚讀香港理工大學 香港大學 電機 工程系 機械工程系 及其他工程 都唔好讀 八大 曬銀時 (Science)

198 回覆
91 Like 41 Dislike
果個咁既柒野就收返埋啦 人地問緊common core 你果個柒野得free cred
收嗲啦柒頭
識揀一定揀HKU Law&Science
香港太多工程師啦
Applied science 其實真係會好悶
牛頓 Faraday 啲野學四年 純粹為咗返工
咁樣讀大學有意思咩?
Pure science 先了解到世界嘅真理 學到最前沿嘅科學
如果有興趣嘅 會真係讀得好好
畢業自然會搵世界邊間大學邊個教授啱你研究方向
好多人都拎到三四個mphli Offer
拎到獎學金出國深造
原來有咁高
咁個時間?聽講take shift 唔定時
呢個年不太了解
曬銀紙出黎個價仲但過洗碗!保安!
同最賤價嘅倉務員差唔多
呢個曲線post呃人讀工程又幾有新意
香港黎緊推大量工程出黎,所以個個學生咪仆住去工程系讀書;你見理大城大開成幾十個工程學位,學生人數有成幾千個就知工程搵到下食

唔似Science 唔理你死活
時間就APN更囉冇咩好講
又唔要求你流利英文 又唔洗R connection
比窮人算係咁啦
你要考慮埋之後護士年年跳point+每年薪酬調整
你做工程有冇得加人工要睇香港經濟,公司賺唔賺到錢,你得唔得老細歡心
做工程都會每年加人工
但係跳point就冇
反而會有bonus
呢個我覺得做醫護未必會有?
正常人都咁簡, 唔明你奉勸D乜?
有d仲低過倉務員 13k 侮辱價人工

所以而家讀緊Science 批學生,可以quit左佢,唔好浪費學費同時間,快點轉系/重讀Beng
Push 比多d人睇到
不如叫班year 1入到Science 既同學quit左佢算啦

讀Science 4年根本浪費緊時間同16萬學費

不如去讀工程系,工程系又唔係科科都咁高,都易入到,就算入唔到都可以讀SPEED比貴d學費,點都好過浪費時間換八大名,畢業出到黎又要讀Master 洗底咁撚on 9

倒不如一開始讀工程,咪聽班連登仔水,工程系人工絕對唔差,唔會好似Science 狗差到12k 打工
Construction materials 最搵到錢係公司,唔係班Science 狗員工;佢地人工好撚低,低到得15k ,做乞衣都多過佢地
仲衰撚過文科,香港從來只有Application ,No Research / Finding

所以最成功個批學生都係應用系出黎

Faculty of Engineering就係應用學系黎
我講緊事實,你地工程都講自己乞食既話、Science 狗就係連做乞衣資格都無,餓死街頭
好多DSE雞唔知架! 佢地以為工程低人過Science /文科學系
RN人工屌打

不過
RN要返shift 又體力勞動又冇得抖又玩尿玩尿玩血
Engine狗落西有得蛇不過要戶外工作

有辣有唔辣
How about 精算?
Engine都有坐冷氣房嘅consultant嘅
落西體力勞動仲勁
仲要啲工人周圍屙屎屙尿
你可以想像下啲工人喺樓梯度屙
而你嘅所謂Office就係喺條樓梯隔離
又點會聞到有臭味 況且咁撚污糟嘅環境一定會有蚊蟲滋生
我試過一路做嘢一路拍蚊
聞唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞