覺唔覺得而家啲女星完全比唔上上一代如蒙嘉慧 邱淑貞

217 回覆
160 Like 39 Dislike
你唔提19 moment都算,你講開咪撩返起我上面講個point,你唔係接受官府招安你唔使諗北上發展,連一首歌一個畫面你都唔會出現到

你係咪唔記得北面果個係內聯網黎
不嬲廿歲前後出道都係咁

幾十年前國貨城出道咪又係娃娃臉
講去到林黛個代,會唔會過火咗
抽空晒背景然後話twins成功mirror失敗就係垃圾

你喺咪喺上面冇得睇viu冇得睇youtube冇得聽sportify 淨係可以睇樣板戲悶到癲撚左? 大局唔睇死都要拉返個視角黎個最小嘅格局去死纏爛打,見葉不見林。 你留返喺上面繼續聽twins算啦,翻牆上連登好危險架
王晶咪爽囉
食到全盛時期嘅佢
所以我之前啲post咪補充埋,通左關之後一樣唔見大陸人或其他華人都落黎追鏡狗
連演唱會飛開show前都清唔哂
講條鐵
但係一代不如一代呢個口吻真係幾十年都冇變過

四大天王個年代班老野都係話佢地唱k歌,把聲冇辨識度,個樣冇星味

說明左每一代人都係有認知偏差,而且唔肯接受新一代事物

利申 老鬼
佢係完全無大局睇野 佢又唔熟19 moment又要同人講 佢根本無數個回覆打千文其實都係表達緊一樣好空洞既野 就係人地韓國因為啲藝人唱歌跳舞叻所以咪打出國際囉 香港唔得因為你實力廢
咁要咩條件幫到啲藝人? 唔洗 總之你去試 人地韓國試到點解你唔得 咁要點試? 唔知 總之就你唔試所以廢
你知道上面係播唔到viu藝人嘅野架可?

你知道上面係連唔到互聯網架可?

咁請問點樣去上面宣傳? 叫李生開李氏力場用心靈感應播mv俾班生蕃睇?
點解仲要搵咁多藉口?
大把大陸網有香港影視節目睇
連大台野都有得睇
你估依家仲係2003年靠本地電視台喂節目俾人睇?

你咁講就仲搞笑
2018年Viu搞造星第一季果陣正正就係面向大陸市場宣傳多過香港市場
果陣仲開埋微博宣傳,唔好當人咩都唔知得唔得?

仲有你淨係識講大陸,台灣馬來西亞新加坡又冇得睇香港野?
咁依家Mirror有咁既背景都走唔出香港市場咪失鳩敗囉

同台灣藝人宣傳合作夠多未?
去台灣上套戲票房都仆哂直
唔好同我講台灣人又冇得睇,又係得內聯網
台灣而家都有自己成熟嘅娛樂業,有自己藝人,仲睇你港豬把撚

香港個先行者優勢已經盡失,相對富裕嘅光環效應亦都盡失,加上其他娛樂事業競爭,香港已經無力再喺其他國家插手,你接受唔到都冇辦法。 舊歌舊戲仲有人聽有人睇,都係食老本,都係90年代長大果一代人,新一代識你老鼠咩。 就算俾你搈返張國榮同張學友喺今年出道,都無力回天,世界唔同左啦,我睇下人打機唔好過聽你班港豬用d我唔識嘅語文唱d唔係我本土風格嘅口水歌?
咁講就有問題
台灣演藝圈全盛時期係2000年代,果陣華語歌都係聽台灣藝人
而且唔少偶像劇,偶像組合誕生
但同時Twins都係果個時候衝到去台灣市場

依家既台灣演藝圈反而冇哂以前既風光
即係同依家既香港差唔多
競爭冇以前咁大
根本唔存在咩先唔先行者既優勢
香港比起台灣冇特別優勢果陣,Twins已經衝到去台灣

再講
馬來西亞同新加坡既演藝圈比香港更加落後
你都未解釋到點解呢啲地方既演藝圈比香港更落後,當中既粵語族群對香港新一代藝人都冇興趣

淨係識話時代,世界唔同左
依家就係多左互聯網,社交平台,但對外宣傳香港演藝都搞唔掂任何一個海外市場
咪更加證明依家啲野有幾唔掂囉

冇吸引力,即係變相冇競爭力,人地咪唔睇囉
點解仲要解釋咁耐?
你J毛孔
咁90年代真係差咗,偶像派包裝行先,啲歌手工廠啤出嚟咁好多娃娃臉又冇靈魂即係星味,夾band 熱潮退散 radias 達明一派 太極等一係散band一係慢慢沉落去,四大好多都係k歌嚟重要得一個識唱歌其他三個俾人笑
咁我黎問你,所謂嘅粵語人口仲有幾多,年齡分佈如何? 我諗rich柒知得多過你,冇錢賺咪唔做

競爭係睇對手,以前娛樂冇咁多,而家你要同來自全世界所有娛樂競爭,以前個年代根本冇得比

你講嘅嘢完全自相矛盾,如果向外擴展係靠競爭力,你最愛死攬住嘅twins出晒名曲詞唱都係垃圾圾別,但佢地一樣紅,唔係少少紅,係超級大紅,正正就說明左榘地紅同實力一d關係都冇,係其他因帶動。 你咁中意講競爭力,咁你講唔講得出twins嘅核心競爭力比同期競爭者有咩優勝? 大概只有少女形象。 放返佢兩個落今日一樣係無人想理

你個論調同d廢老一樣,死都唔肯承認過去成功係剛好迎上個大潮流,人力只佔好少部份,最多只係順水推舟
睇維基報全世界有最少一億講粵語既人口
我當打個5折都有最少5千萬

年齡分佈係點就唔清楚
但呢點一啲都唔重要,香港追Mirror果啲大部分都係4,50歲或以上既女性
當佢地全部都係中年廢老,咁個年齡層咪fit哂

我上面提過幾多次
呢個世界大把人唔睇K-pop唔睇其他外語野,只睇中文娛樂
我講既粵語族群就係以前一直有睇開TVB既粵語族群
而追Mirror既香港人大多數都係呢類人由TVB轉過黎捧場
點解其他華人地區又唔見有一樣情況出現?

如果你係想反駁兩個身處既年代唔同,冇得比較
我上面都講左,Twins活在當年都冇依家Mirror有既種種好處
兩邊直接比較就唔會有絕對公平

我依家只係根據現實既情況分辨邊一個更垃圾
一邊就做到推廣廣東歌
一邊就做唔到

其實真係唔駛搵咁多藉口解釋
本身真係有吸引力既,以鏡狗咁柒多資源宣傳吹捧,一早已經紅左出香港
另外,我由頭到尾都冇吹奏過Twins有咩實力喎
我仲屌埋佢地垃圾添,但唔重要
人地點垃圾都仲有能力推廣東歌出去

Twins既最大競爭力就係港風偶像形象,歌易入口
依家Mirror同出面比就係完全零競爭力,因為根本連香港本土特色都冇
仲點會有市場?

所以有人問Twins依家先出道仲紅唔紅到出香港都冇得估
Twins行港風
Mirror就行依家全球流行既韓風

咁樣解釋會唔會一針見血?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞