覺唔覺得而家啲女星完全比唔上上一代如蒙嘉慧 邱淑貞

217 回覆
160 Like 39 Dislike
事實係2010-20年間,成個香港娛樂圈好似俾人吸乾咁,台前幕後都去晒支那搵快錢,本地產出極低,文化影響力萎縮

與此同時韓國急速發展,連日本都俾韓風重創
譚詠麟都現型啦,以前錄音把聲又尖又薄,靠加reverb墊厚把聲,都做到天王,依加唱高音咪要尻叫囉
睇場合啦,如果多歌手嘅場合,或者唔係天王天后,邊個幫你較,903啲音響成日俾人話你爛,其實直接收音,有咩音響爛唔爛,只係冇墊嘢加厚歌手把聲
譚詠麟呢?
莫文蔚上到903啲直出冇tune聲咪出事囉
一向唔覺得譚詠麟唱歌好聽
佢唱快歌好撚勁
鍾楚紅
聖子姨喺食仔方面真係吊打
五呎。。。差兩吋
洗腳水邊識唱歌 玩票性質 一開聲難聽到震
所以咪話,你要拎一啲真心勁嘅歌手,係咩年代都得,但如果一啲marginal嘅歌手,以前低清咪幫左好多
首先四大唱片公司鬧翻呢件事好鬼,第二就係電視台甘願當自己係地方電視台,完全冇對外既野心,第三係班最紅既明星,高層,導演,掛住返大陸搵錢,完全唔理香港,連投資者都入晒大陸,所以呢班人唔好今時今日又話要搞好香港娛樂圈了,根本香港整個娛樂圈之死係同佢地有關,而第四,就係一眾廢柴經理人,佢地全部只會係啲有錢人同星二代身上搵著數,基本上只會捧啲二世祖,貪可以不出一分一毫就可以搵到個人幫佢地搵錢,而且仲可以順便巴結佢地既父母,借捧佢地啲仔女來搵著數,而關於啲窮鬼新人,九成九全部都要靠借錢,而除咗個別萬中無一既超好運窮新人之外(少不免可能做雞做鴨),大部份新人既靚機會都係被一眾二世祖自然地搶去的,所以有啲借到錢,都係大撚鑊,因為啲經理人都會俾晒啲好位俾班二世祖,最後啲窮撚一係就要捱好耐,一係就借自己有點名氣就直接搵個有錢人嫁咗去就算鳩數,搞到個娛樂圈風氣極差,既冇高質娛樂同明星,只得二世祖借個鏡頭曬命,一係就睇啲人釣金龜搵人埋單,咁既娛樂圈,邊會有好成績呀?繼續睇啲純粹唔想打工既二代,同埋戇鳩鳩分黃藍睇一間冇責任心兼純粹想搵人買既垃圾viu囉,堅死得
關咩事係質素問題
唔通我話Collar靚過以前班女星咩
睇你點定義紅,當年好快已經係tvb當家花旦一定有人識
咁樣反向證明廣東歌唔得。
大家都無網絡下,廣東歌有傳播力
大家都有網絡下,廣東歌冇傳播力

既然你認同競爭,即係廣東歌冇競爭力。
冇競爭力嘅另一個意思係冇令人聽嘅價值。
講白啲,就係唔夠人好聽。
當年真係好多佢依啲歌手,唱歌又毫無靈魂,當年其實已經開始話樂壇好悶好多人都係工廠包裝啤出嚟一式一樣老實講,梁朝偉唱歌都好聽過周慧敏
好撚嘈 咪講佢
朱茵佢好早就跳出去拍電影 , 係tvb當時都唔算花旦
其實譚詠麟只係退步咗
佢而家都唱唔返以前啲歌
佢當時已經靠傻痴痴套劇上晒位做當家花旦,只不過好快已經跳出去
年代久遠 唔係好記得佢有擔正過, 92年已經跳出去拍逃學威龍2
我覺得要有人因為佢做女主,而會不問其他就衝入場,咁先可以叫紅

朱菌係可以話完全冇叫座力
講左我想講既野
個人覺得唔係,好似霧之戀前段,錄音版個假音已經好薄好差

你都可以比較吓,歌手喺唔同年代,係唔只年紀嘅因素,出嚟嘅音色本身已經好唔同
所以我前面已經講,廣東歌係比較獨特,中意抒情小調,強調細緻音準同咬字,最誇張一個單字可以轉 2~3個音
但呢啲嘢明顯唔合世界潮流,但偏偏香港人又中意意,呢個主要係水土不服,以前冇其他人做歌,加上香港文化影響力大,就比較易sell出去,而家今非昔比,唔單純係歌比較差

單講歌曲同歌手我覺得而家比整個 00-20年代都仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞