覺唔覺得而家啲女星完全比唔上上一代如蒙嘉慧 邱淑貞

217 回覆
160 Like 39 Dislike
咁樣真係除咗唱歌,當年冇乜女明星拍戲係紅喎除咗好紅嗰幾個梁朝偉當年全部人識佢都可以講霉票房毒藥嚟如果唔係唔使走去唱歌又要著埋啲潮look不過我覺得佢重係算紅起碼有知名度有話題
傻痴痴好似係包青天之前同逃學威龍2之後,套劇當年幾hit ga捧紅咗佢又有黎明首傻痴痴,當年已經俾你拍電視劇之餘,有檔期可以出去接吓電影搵吓錢,佢好似射雕之後先真正完全跳出去之前重係tvb人嚟
金融風暴唱片市場直頭冧咗落嚟
仲未講埋iphone面世後對娛樂事業起左翻天覆地嘅變化
所以抽空晒所有時代背景單睇結果去講歌手演員今不如昔係好表面
紅同實力/質素係可以冇乜關係,村屎永遠係最好例子,我夠膽講冇乜人唱歌差得過佢地,能力:受歡迎 比例應該係史上最低,但一樣可以紅遍成個華語區,就正好說明單講實力係冇意思
白素
豆豆真係無得輸
細個J撚咗好多次cls
咁點解依家啲新流派既廣東歌又冇海外市場?
明明啲風格多變過十年前
又多左明顯照抄照模仿韓風既本土年輕偶像
點解仲愈做愈霉,紅不過羅湖?

上面你話偏偏香港人鍾意舊式傳統廣東歌
明顯事實就唔係得香港人先鍾意
基本上成個大中華區聽眾都係受呢類廣東歌影響下長大,亦一早認定呢啲就係廣東歌既特色優點,唔應該捨棄

Cantopop依家最大問題係歌曲水準差之餘
仲有一堆鳩流流是是旦旦既MK路人唱歌基本功差/冇之餘,連發音咬字都未搞好
仲要駕馭埋啲編曲更複雜,需要跳埋舞既跳唱快歌
正所謂未學行先學走就仆街,冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽

當廣東歌得返香港而且仲係愈做愈縮既情況下,上面講既原因咪證明緊依家香港樂壇比以前差幾撚多
香港音樂人要照顧既唔係只得香港人,仲有海外華人市場
本身廣東歌單靠本土市場就做唔到靠音樂賺錢
所以香港頂流紅不過羅湖已經講緊個情況已經去到好壞
廣東歌真係步入緊開始完全收皮倒數階段而成個圈啲人仲柒下柒下唔知做緊乜
最近幾年完全冇廣東歌紅出海外仲未知衰
單係Mirror已經證明依家個樂壇比以前差幾遠
原因我上面個post講左
呢D 真係正到漏精
普遍來講歌手老咗水準會下跌,但係好多當年話唱歌好聽嘅歌手去到今時今日唱live都係掂,但係譚詠麟對佢有所保留,當年聲底係薄啲,但條友唱快歌唔差
是但一隊都無個人比得上

J到出血
然後你呀婆果代又話你果代比唔上佢果代
廢老就係咁一代一代被時代淘汰
其實我到而家都唔明點解佢哋成日都想人捨棄自己本身有個特色去跟人哋
我嘅arguement只係,同一班歌手,用以前嘅咪,點都會少啲缺陷
蒙嘉慧同邱淑貞同年代嘅咩
呢樣野我唔否定
靚女都識玩電子雞仲好賺
睇你d大陸仔用字睇到眼痛
又頂流又紅不過羅湖

本土歌手一定係優先迎合本土市場,香港市場養唔起本土音樂人係都市傳說黎,香港本土點計都7百萬人,加埋海外計800萬,已經係一個中型國家人口 點解好地地一班以香港市場為家嘅人要去關心所謂華語市場,兩種語文黎 羅湖北面果班生蕃,除左 "挖呀挖"呢d文盲歌仲有生產咩作品出黎係可以向外傳播? 同時間連日本同台灣嘅音樂市場都無力向外擴開,得返泡菜接收大量政府資助先有咁嘅資源,本身全球娛樂事業都承受緊mobile 市場嘅衝擊

而家香港藝人嘅野仲可唔可以北上,都已經係意識形態問題,你唔接受官府招安你嘅野就唔使旨意傳得過深圳河,咁簡單都睇唔出?

人地想去學習韓國優點時你地又話人抄,偽韓。 香港音樂市場口味本來就係偏食,以往依賴獨特社會同經濟條件可以提高吸引力,而家冇左呢啲條件就自然難外銷,同日本差唔多。 成日拎住以前把尺黎話香港音樂已死,唔諗下當初香港娛樂係靠乜嘢去雄霸整個華文文化圈
以前有明顯缺陷果d,經過咁長時間全部洗走晒啦,你拎d死唔去嘅all star team黎比有咩意義
佢唔會大聲架啦
佢都唔會再食煙架啦
以前唱片電影等賺到傻,唱片一張利潤好高,何況以前係單係香港當紅歌手已經可以至少賣超過十萬張,未計外地巿場。以前hit嘅歌你係會避唔到,周街都會聽到都會播,重有電台電視台等等,以前啲二線都紅過依家啲一線,依家根本都無以前咁嘅環境,曝光率差咗勁多,重有依家接觸外佬嘢易過以前好多,唔止競爭大咗,連以前可以改遍日文歌外國歌都冇埋,以前依啲歌差唔多佔7-8成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞