覺唔覺得而家啲女星完全比唔上上一代如蒙嘉慧 邱淑貞

217 回覆
160 Like 39 Dislike
唔單止同全世界音樂競爭,而家比起90年代,娛樂多左幾多千奇百怪,你一出歌就要同來自全世界嘅各種娛樂事業競爭
戇鳩
咪又唔係相機
根本從五六十年代到依家都一樣咁高清
其實你俾啲以前嘅咪依家啲垃圾場
到一樣只會唱到垃圾
紅不過羅湖有咩問題?又唔係大陸字
用頂流就係專登串香港依家最紅果個正正就係日日講蝗語既大陸仔

我講緊靠做音樂賺大錢
賺到就唔駛個個被推去做廣告從業員啦
Mirror接少90%廣告會賺少幾多錢,淨靠音樂銷售又賺到幾多錢?
佢地最紅果幾個開4萬人concert都已經係極限
當佢地賺到夠日常生活,又買唔買到樓,開個人品牌做生意?
其他冇咁紅冇咁多曝光既歌手又點?
仲話單靠香港撐得住本土音樂市場,得既話,今年就唔會一首有noise既廣東歌都冇啦

賺錢都唔係最大重點,更重要係要推廣Cantopop去更多地方
當文化輸出搵更大客源又好,保育本土文化又好
依家個問題就係廣東歌連本地都愈做愈唔受歡迎
早兩年就話食住環境因素多返人聽
本土情緒一早冷卻之下,一通關就打回原形,而且仲衰撚過十年前
因為一首真正傳唱度高既hit歌都搵唔到,而且冇哂海外市場
個撚個都係流量行先,太少人關注本身首歌
已經變到同大陸一撚樣

上面你又話傳統廣東歌特別,偏偏香港人鍾意
我就係講緊俾你知情況係呢類廣東歌大中華地區都欣然接受
知唔知張學友係華人地區知名度有幾高?
Eason唱既廣東歌係出面幾紅?
Beyond首海闊天空youtube過億views?

以前有既海外市場而家變到冇埋咪即係香港依家班音樂人一樣冇照顧到
我一直講緊海外既粵語族群,呢班友唔係聽廣東歌大?
佢地寧願聽舊廣東歌都唔聽新歌,仲未見到問題出現係邊?

家陣唔係討論緊香港藝人應唔應該上去大陸宣傳
港娛冇能力向外輸出,令到人地主動留意咪就係問題囉
依家通左關,有幾多大陸人落黎追Mirror?
當政治原因唔上大陸宣傳啦
台灣馬來西亞新加坡又唔撚駛理?
Cantopop成世照顧香港人就夠?
咁樣點推廣廣東歌?
王炸薑之前提既亞洲第一淨係會照顧香港市場?

又係藉口
Mobile市場就係有利文娛輸出
手機app一開就睇到世界所有娛樂
上面有位會員咪講中哂囉
香港依家演藝就係唔夠競爭力先冇哂海外市場
點樣冇競爭力法?
你下面都講埋
學人地韓國優點學到成套偶像銷售模式,甚至表演方式,唱風都照抄
有冇諗過有啲人本身唔鍾意呢啲韓風?
有冇諗過睇得呢啲風格點解唔直接聽返K-pop?
有冇諗過韓語同粵語之間有極大既差別,唔係人地做,香港照抄就適合同受大眾歡迎?

我最上面提Twins可以輸出廣東歌到海外咪就係因為呢啲仲有香港本土特色
依家班垃圾做唔撚到係咪要檢討下自己唔得?
點解講咁耐仲未明香港樂壇,甚至成個香港娛樂圈愈黎愈冇市場既主因?
本身已經係文化沙漠,連本土特色都唔保留同珍惜就聽收皮啦
啲IG女就算幾靚幾大波
都無以前嗰種風韻

化妝style都好唔同
講到尾即係唔夠競爭力
香港歌手同其他地方既歌手做同一樣野,直接比較就輸蝕哂唔夠吸引力,自然冇市場
舊一輩班歌手有自己特色咪留守到市場

至於你話依家唔會聽到廣東歌周街播
因果關係黎
咪就係依家啲歌冇傳唱度先咁
啲歌唔hit仲點會周街都播?

好似Mirror咁,咪一樣周圍都見到,電台電視台同廣告有見少過佢地咩?
咪一樣紅唔出香港
你話其他非Viu系歌手我就認同

依家係sell流量藝人多過音樂本身
歌都唔吸引就點紅出香港
就係賣碟唔賺錢先要打好大中華市場
依家音樂銷售既主流就係串流音樂
試想像下Tiktok/抖音用廣東歌做背景音樂個宣傳效果有幾大

歌係紅既話,淨擺Spotify都夠賺到好多
但可惜依家啲廣東歌冇呢啲吸引力
twins好過依家班人睇到呢度已經唔使睇落去
Twins果班點廢都有用過依家班垃圾
人地最少將Cantopop,香港流行文化宣傳開去

對於宣傳廣東歌黎講,確實係好過依家班垃圾
你講黎講去,個圈兜黎兜去咪又係反mirror,咁多廢話做咩啫

張敬軒歌唱得唔好咩,fan base咪一樣離開唔到香港

你只係接受唔到時代唔同左,以前從來都唔使「推廣」cantonpop,唔使「推廣」香港文化,唔使周圍去說好香港故事,係人地黎求你俾我聽你唱歌,出重金請你紆尊降貴黎我個地方唱歌,極端例子係挨喎啤酒同倒轉地球一樣係收錢去鳩叫。 以前嘅香港係華文區文明先進同財富嘅燈塔,娛樂事業亦係亞洲區嘅先行者,周圍嘅人去自己衝埋嚟仰望

之前發左20年twins呢啲好夢,一覺瞓醒成個市場已經俾韓國搶晒,你而家仲邊度黎本錢同人地家級資本競爭。 做大事最緊要三樣嘢,1. 銀紙,2. 銀紙, 3. 都係銀紙。 人地可以拎過千萬出黎做型象搞campaign ,你得咩? 你蝕唔蝕得起? 你地可以用三年閉關日夜練歌練舞整容,你可唔可以三年開食飯? 唔得學咩人講反攻海外。 mirror賣廣告你又唔中意,唔賣廣告你養呀? 你每年俾幾多錢出黎聽歌呀?

歸根究底係以前香港有吸引力,娛樂事業可以吸錢吸人才,良性循環之下可以輕鬆向外擴張。 而家係越窮越見鬼,有能力生存守得住自家市場已經唔錯。 加上新競爭者同其他娛樂差入黎,歌影視嘅吸引大大不如前,我一再反覆提到日本,香港人以往學習對象,都逃唔過呢個趨勢。 韓國可以一枝獨秀好大程度係有國家資本同政策扶持

香港演藝人好好穩守香港市場又有咩唔好,多啲外人聽d歌會好聽d嘅咩?
Mirror食左咁多歌影視資源,咁大廣告市場,又走韓風,背後又有大財團支持
唔搵佢地做例子,仲有邊個比佢地更適合?
我想拎MC出黎講都唔好意思啦

仲好意思提Hins?
人地上到廣東省開tour喎
上面唔少人聽佢啲歌喎
咁樣叫走唔出香港市場?
Mirror又做唔做到?

仲有你係咪搞錯哂討論既主題
我家陣唔係將港娛同韓娛比較緊受眾流行程度喎
從來都係講緊依家香港最紅果批歌手宣傳唔到廣東歌出去海外
係呢一方面Twins都有用過佢地班垃圾

我上面咪講左,唔係個個人都聽K-pop,K-pop幾紅都好,去到其他國家都唔會係果度既主流音樂
即使係成個大中華區既音樂都係華語歌大過一切,點解呢班人又唔聽曾經流行過既廣東歌?
點解新既廣東歌吸引唔到佢地?
你唔首先理解下唔聽外語歌既海外粵語族群點解唔再聽依家既廣東歌?
係香港班音樂人自己既問題定人地聽眾既問題?

幾個主因上面都講左,一方面就係幕後創作能力有限,歌曲水準失色
第二方面Cantopop自己特色長處唔保留,冇適當能力之下仲走去過度模仿其他地方歌手
個個地方都有適合自己語言既音樂
做緊同人地K-pop同一樣既野就自然冇吸引力冇競爭力去吸引外人啦
正如你會唔會有真K-pop唔聽走去聽時代少年團或原子少年啲歌呀?
明明就係廣東歌走緊歪路,仲向住個明顯唔明朗既方向走入去

再講,你想講資金
背後有大大間李氏企業支持,好心唔好再同人講冇錢做包裝宣傳訓練
人地韓國四大公司一開始一樣冇政府幫,一樣由細公司做起,做到推紅K-pop出海外外

係囉,你都識講唔接廣告搵唔到錢啦
咁咪即係依家啲廣東歌無論單做本地市場定海外都sell唔撚到囉
所以方向係咪錯撚哂?

一個健康既樂壇就係要多市場導向
你話先搞好本地市場先再諗其他,可以
最大問題咪就係本地市場都開始做唔撚住囉
食完早兩年社運疫情條水
今年一通關,本地音樂即刻靜哂
果兩隊當紅偶像出咩新歌都唔受大眾歡迎
一個唔識照顧街客,長期靠少數死忠支持,靠拍廣告多過賣歌賣碟賺錢既本地音樂市場係咪垃撚圾,同早十幾廿年果陣有好撚大出入?
咁既樂壇仲有啲咩未來?

第二啲講時下香港音樂post就淨係識屌香港人唔識音樂,品味能力低
依家度度都唔聽就唔係單獨香港聽眾既問題啦
咁都唔明點解Twins咁垃圾出面都有人欣賞
但Mirror果班同樣垃圾但冇人欣賞
睇吓垃圾到咩位,如果係吳雨霏嘅啲氣息不穩可以遮到,周柏豪就無能為力
其實英國同加拿大都有mirror歌迷會你知唔知
Mirror果幾件下下弦黎溫哥華搞到成區交通癱瘓你又知唔知
你唔知,因為你個華語區只有深圳河以北
即係對象又係得移民港豬
你會唔會拎加拿大華人電台香港人所選既冠軍廣東歌黎打飛機?
呢啲叫推廣廣東歌?

我上面提到既台灣,馬來西亞,新加坡你睇唔到?
唔打/打唔入大陸人市場冇問題
最慘係上面幾個市場除左舊歌外,都近乎唔再聽廣東歌

所以點解我會話Twins仲有用過Mirror
人地真係做到野,唱歌跳舞唔得都起碼俾到出面既人認識到,香港本土特色既廣東歌係點樣
依家Mirror同其他唱歌連佢地唱緊乜春都唔知既垃圾得條撚咩
樓主個標題根本完美形容哂成個香港演藝圈
做大事最緊要三樣嘢,1. 銀紙,2. 銀紙, 3. 都係銀紙。 人地可以拎過千萬出黎做型象搞campaign ,你得咩? 你蝕唔蝕得起? 你地可以用三年閉關日夜練歌練舞整容,
你呢段講得好好 資本就係王道 好似古生都話啦人地外國科幻片都10億咁上 香港科幻片落後人地好多
單純話唱歌跳舞唔夠人勁真係好撚幼稚同膚淺 真係小小局觀都無
講到尾都係接受唔到時代變 唔抵得鏡紅所以憎佢地
根本係 廿年前既香港同宜家既香港點比 唔好話啲娛樂 以前香港人睇唔起大陸人 宜家佢地叫返我地港燦 根本香港好多行業都落後

Twins宜家點會上到位 有腦既都諗到 無可能紅出香港 重話要傳揚香港文化
點解好似仲未明我講緊乜?
講左幾多次,依家冇人將廣東歌拎黎同K-pop比較咩成績
係同自己以往既成績做比較
對象係一直聽開廣東歌,唔聽外語歌既粵語族群
我上面係拎Twins黎比,唔係K-pop
//你睇上幾代留得低既歌手:倫伯,梅姐,林憶連,張國榮,陳慧敏,林子祥,家駒,王菲,四皇,天皇殺手送禮勤,全部把聲都係好易認//

真 同而家球壇一樣
以前啲巨星 講緊大細哨施丹碧根鮑華老馬比利
而家得返啲咩麥佳亞 李察利臣

張敬軒嗰啲你唔講?
攞30年all star秤而家啲新人
黎明國貨後生唱歌一樣唔得又唔見你講
仲有你提到大陸啲人都係唱洗腦歌
我想講既就算係大陸啲偶像男團唱韓風普通話歌都唔hit
更何況係廣東話

Mirror同其他新一代香港歌手其中一點垃圾在唔清楚自己係咩市場定位
想做起香港樂壇就要首先令到啲人肯聽返廣東歌,本地人係咪鍾意聽依家啲廣東歌有眼睇
通關之後,大半年都數唔出一首比較有noise既歌已經係個大問題
而除非有既實質改變(極有創作才華既人出現),唔係呢種情況只會一直變差
講到尾咪即係唔夠競爭力
只係Twins有自己一面既吸引力
但Mirror就完全冇賣點,事實亦證明左出左香港冇市場

互聯網時代唯一成績做得差過以前既原因就係自己啲野唔夠吸引力同競爭力
大陸軒呢把閹人聲,我都不知有幾多gaygay地既柒頭friend唱起歌時係咁既閹聲,有幾獨特呀?大陸軒個人又悶,又扮黃呃人,唔好話日韓啦,佢係台灣同大陸個地位都差過早佢少少出道既周杰倫幾十條街,又輸俾隻馬拉二世祖,又輸俾敗走香港既GEM

喂!你原來覺得佢好好呀?你唔好去死?香港樂壇咪俾你呢啲品味既人累死囉!佢係香港俾你地捧紅咗,係出面係蟲呀柒頭,你捧緊蟲呀柒頭,柒頭!重點要講多幾句,柒頭!柒頭!柒頭!
香港樂壇咁死咪就係因為有你地呢班冇品味既跟風狗柒頭樂迷助攻囉!我聽咗日美台樂壇廿年喇,仲陪你柒聽噪音呀?

我冇追看tvb十五年以上喇!你估好似你地咁呀?近年有多間垃圾紅色資本電視台先肯罷睇tvb,某啲人奶共有幾十萬一個月,你地就只要放間扮黃電視台黎呃吓你地,你地跟風純服晒了,你睇你地幾冇用?根本只係跟風狗電視精!垃撚圾!
有咩樂迷咪有咩樂壇囉!係正常既自然定律黎,你睇你地?照吓塊鏡啦
香港歌手競爭力係唔夠 但呢個好明顯只係宜家香港樂壇衰落佔好小既原因 絕對唔係主因 唔明啲人點解重要用最低層次既思維去睇 明顯主因香港就係市場細+投資少 坦白講就算bts喺香港出道都唔可能紅出亞洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞