唔通靚女就可以係工程界打橫行?

1001 回覆
1347 Like 87 Dislike
如果係讀書嗰隻DBA都算,可能係parttime+遙距讀書,問題係佢PhD就係Doctor of philosophy一定係做研究要去美國讀5年以上
lm煲大壇嘢
支持放東張
建築業咁多個學會
HKIE真係最垃圾
HKIS玩自閉但起碼過board冇佢哋咁圍威喂
Berkeley Haas 見到呢條link:
https://haas.berkeley.edu/phd/academics/management-of-organizations/placements/

PhD Management of Organizations畢業生一般會list out返論文
其實所有doctoral degree holders都一定要有博士論文
亦一定會清楚列明論文資料
暫時揾唔到有所謂Candy Leung嘅論文
second low...廢到
HKIA 同 HKIS 玩精英制
淨係認 勁少degree
出身差少少都入唔到會

HKIE 算開放包容啦
近乎全部 香港工程degree 都係 認可degree
有可去左外國計續昆飯食,建議寫信個人寫埋去UK EC
笑左
你讀個垃圾degree
認都無用
印象分扣曬
有無多d ,炒業樓經驗出來昆飯食
THEi, VTC呢啲弱智都讀得嘅叫「精英」
HKIE 個入會制度係寫文加interview ,基本上入會嘅條件係好主觀(之前嘅巴打都有講),好睇你做咩公司,簽你果個係咩人,啲人比面佢就會比你入會,所以話佢地根本係圍威喂。
唔同其他專業學會,要讀書要考試,有客觀嘅標準。

咁慢慢就令到有料嘅人未必入到會,入到會嘅又未必係有料嘅人
Thei 比政府屈姐

Hkie 連珠海 澳大 OU都認
其實外國都有,考牌外國2-3 年exp 都可以去考,但錯左班友當有牌係神枱咁去定人高低,小圈子化,識唔識野唔係睇你有幾多個membership,係睇你真係有無做過同first hand experience , 呢d問多少少都露底
推爆佢上新聞

咁呢行通病係咁
講出身講泊碼頭
冇人知你咩料嘅時候咪鬥撻朵

你出去同人拗嗰陣直頭唔係睇你邊個有料甚至邊個啱邊個錯啦
係睇邊個需要對方多啲

舉個例啦
有job嗰陣大判可以屌到判頭發發聲
但係大判冇新job接, 又急住要搵判頭返嚟執defect
佢叫你含撚你都要幫佢含啦
依啲睇discipline 姐
Structural 都要考written ,成 份卷連考七個鐘

Hkie 都係跟英制 靠supporter同PRI
就算 ICE / CIBSE都係一樣咁做
講本地 HKIS 都係差唔多

理論上HKIE 都改革咗做competence base
符合所有competence 就可以入會

PRI 都唔係一言堂 有兩個assessor
兩個都同時fail 你
老實講,都好難講得過去
好多大sir都係third hon

入到PhD program唔算新聞
畢到業就一定係大事
工程界PhD左係一等一大事
任職過嘅公司同HKIE一定要專稱
搞咁耐都無識佢既人update 近況,真係好少可
越向上做 越多on9 technical 咩都無 吓吓左踢右踢 所以條女上到位唔奇 ,擺明做野一味靠下家,唔識BIM個d ,講到佢出神入化咩都得

某網站搵到,佢係bsomes冇自稱dr
所以香港工程界真係得啖笑
老細唔會睇你有冇料
你識social識刷鞋甚至識人就上到位
開會做yes man好過真係俾意見
一堆天馬行空嘅idea就係咁誕生

到個波落到嚟就左踢右踢
最後邊個最細膽最冇牙力就晚晚留到12點諗計砌掂佢
仲要俾人屌點解咁耐先起到貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞