對香港樓市長遠嘅一啲睇法

167 回覆
321 Like 38 Dislike
理性討論唔適合用喺某啲人身上,
佢地明知理性討論講唔過你,
就會諗盡辦法去annoy你,

真係笑下就算,
留返啖氣畀有足夠理性既人
睇到第二句就唔洗再睇
讀到書就叫有錢 on9
百大有幾難呀
香港都大把百大學生啦
咁就假設個個有錢買樓
我好同意你講「呢類人」嘅觀點,正正就係香港人嘅特點
你爆晒出嚟
呢個就不嬲唔反對,始終香港本身呢個身份就無根,100年前重係食緊泥,俾英國養左一百年,得個幾百萬人,雙程證打後都入左百幾萬同胞啦,講乜鬼身份認同我唔會用人種黎形容老實講nobody give a fk you little Hong Kong,只有角力同利益

想講返既係,睇Ching 你對呢到重幾有信心,我都係企係金融個條線,所以我都好認同樓主講既香港既優勢係逐漸無緊,除非大陸經濟翻生,鬼佬被迫含淚買,唔係香港都有排黑落去,呢個年大陸you know who 玩爛左成個game呢樣係鐵一般嘅事實,依家2邊係冷戰時期黎,食開2家飯既香港我就唔會有咁多期望搵下飯食啖飯係得既,但講長遠發展,就算03打後covid 之前撞正大陸黃金十年,香港係無乜進步過(除咗資產膨脹),你比較港新就知發展差距有幾大 (產業發展到gdp增長到人均收入),香港馬尾都見唔到,人地人均gdp 亞洲一哥,產業融入全球供應鍊,食中south east Asia India 發展

2022年新加坡家庭收入中位数 S$10,099/月,差唔多6萬港紙,香港得2萬8重玩緊40蚊最低工資
點睇Crypto
中國人嘅共業 無得避
要潤去外國都要睇下人地肯唔肯收 投資移民而家難咗好多
呢位ching講得岩,03年開始香港就食大陸條水賺easy money。冇錯的確好快賺好多錢,但代價就係產業鏈非常單一,空洞化。同一時間四小龍入面既其他國家就投資高科技,雖然冇得好似香港咁短時間賺大錢,但人地一步一腳印,慢慢壯大自己國家產業鏈,到宜家發展成熟左就開始賺全世界既錢。

人地其他地方就搞tech,投資科技,而香港就故步自封,你同香港人講投資tech? 有風險不了,不如攞舊錢去炒樓炒iphone仲好。雖知炒賣呢d野,你贏錢就等於有人輸錢,對成個社會生產毫無作用。但同一時間人地搞tech就真係有real gdp growth。不過呢d係香港人劣根性黎,只求短暫回報,個個都想一夜暴富。對科技完全唔敢興趣,某程度上衰過大陸人。而香港既結果就好似連登最鍾意既一句說話:潮退了,四小龍當中原來得香港冇著褲。
香港樓day day drop,下行已成事實,深不見底,下年drop 60%係基本,樂觀D大路連登預測係每年20%

點解? 理性分析如下:

移民潮
加息
國安法
通關不似預期
stream B
BNO
俄烏
中台戰
外勞人工少
出生率下降
中美角力
中印邊境
中菲南海
中日釣魚台
23條
人工跌
全球住屋需求下降
風水問題
中國人口紅利下跌
香港GDP不似預期
外資徹出中國
美國量寬後美元流歸美國
誠哥賣親魚駅13K
其實點解上面地產商會突然間閪冧
真 不能讓那場人肉盛宴停下來
升到200k鎂既時候 就又會有投資之神話allin幣好過買樓 總之一定食得晒大浪 ath走
對近期香港情況有沒有分析?開個新post分享一下看法好嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞