對香港樓市長遠嘅一啲睇法

167 回覆
321 Like 38 Dislike
但唔會改變到任何野
幾千年黎中國人就係被塑造成只要有甜頭就去,亦好識「不立危牆之下」
民眾口甜頭唔需要係真係好,只需要「比其他人好」
網軍待遇好過平民
解放軍待遇遇好過網軍
幹部領導待遇又更好
人只會諗辦法進入體制去過得比其他人好
然後一手甜一手鞭,你諷刺我就捉你入去打,d人就會識向聽話果邊走

一邊搞呢種民間內鬥,一邊有地球第頭幾名既軍事力量槍口對內,邊度改變到
https://www.youtube.com/watch?v=K3usKRE8KTA

讓我提醒你孫中山已經死左就快100年了
又係淡淡角色扮演扮authority出report嘅時候
- 有錢嗰班可以買private equity / private credit
- 這10年,淨係買美國那Nasdaq 都跑贏香港樓10條街。index係人都買得
- 有啲錢嘅,根本就係大把嘢可以投資。

都係個Yes But嘅問題
流動資金多嘅人嚟講買指數肯定好過買港樓,過去十年計算
對於一般打份工嘅香港人,低息買樓大槓桿回報一定好過Nasdaq
對於某一啲收成期嘅人嚟講,買樓收租會增加佢喺香港嘅話語權,同樣資金拎去買QQQ(假設一樣Cash Buy唔上會),Tim Cook都唔撚識你
我信爸打,有啲超豪宅既租抵到
取消印花稅政府未必肯,現在政府窮到燶,邊會諗減稅野。就算減稅,都有可能係推高supply, 俾岩岩買左未滿3年的人賣樓。個樓市又可以再推低
想睇理性反駁
來吧 樓好,AA,地產商,發展商
係你地大展拳腳嘅時候
冇再提房住不炒
正解
班有錢大亨一早就唔會focus香港樓市, 過去十年全世界一直大把嘢可以買
(唔係懷疑樓主專業, 純粹講fact)

如果信咗樓主而去租就真係大鑊, 因為都唔係樓主serve果個階層
你有後路就梗可以扮高人指點江山, 但係絕大部分港人都係要留港生活
沒有最差 只有更差
暫時睇美國神奇地頂得住高息經濟,無金融風暴的話,慢慢調整去正常 2-3 厘息,資產就未必好似咁炒得咁犀利
推落下一頁
重點香港都食唔到兩邊水
而家外邊收水唔入水,上面無水
基本上香港咩都無
以前香港升咁勁係食兩邊

以為真係自己港人可以推到咁高咩

至於利率環境
都係個句高息係引爆點而唔係問題成因
不過高利息應該會keep好幾年
同埋零利率應該好幾年內唔會再現咁

其他pt無意見
因為中港政府根本控制唔到
佢地不停同出面講ok但人地唔理
基本上都係gg
因為之前covid放太多水
所以洗唔晒
不過而家都開始頂唔住
但黎緊都會keep住一定利率
0零利率應該唔會再現(除非又金融風暴)
但而家太多野可以加投資方便
以前就話買外國難
而家買美股實在太簡單
變左好多人都唔會選擇香港買股票
買樓都係一樣
少左投資呢一方面其實少左推高動力
更何況而家連外國都唔投資中港
中國又因為咁無錢(佢地人民高層都想走資)
變左惡性循環咁
基本上死症黎
講到尾都係樓淡,係廢青
留名睇班龍市硬好黎咬樓主
阿爺點會比香港啲樓貴過北京

一係北京慢慢升
一係香港慢慢跌
點解要點醒班傻好?
佢地唔輸邊個輸
Ching你真係唔識架喎
點會係業主,九成都係冇殼蝸牛,唔唱淡點入貨
先有結論,再有分析,所以唔駛太認真
真係睇淡香港嘅應該已經去咗英國,點會得閒上連登
香港從來都係移民城市,一雞死一雞鳴,過多幾年就知
事在人為嘅。我唔算好有錢, 所以生活圈子都係讀得書嘅人。 唔少中學同學19之後去咗外國等緊PR.

說話可能難聽, 但係連登真係悲觀主意嘅聚合。 基本上一定係話人乜乜77, 但係睇清楚其實只係想justify自己唔去改變。 到頭來真係有loss, 有consequence, 就可以指責環境﹑自己嘅出身﹑ 父母等等。 仲要話咩『拿我一早就知會咁/我X年前講過』呢啲就真係扮高人啦,19年尾聲見得最多。
香港大把人full pay/供完
有錢緊係買磚頭保值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞