對香港樓市長遠嘅一啲睇法

167 回覆
321 Like 38 Dislike
我睇返數據 依方面英國真係做得幾好
係,所有你提到嘅道理都係人所皆知,所以2018到依家跌咗唔少

問題係將來當香港係中國城市,一國兩制又好,自貿區又好,都係完勝北上廣深,當深圳D樓仲貴過香港,咁樓市又點會長跌

賣地基本已經清零,土地供應好快了又會斷層,樓市咪又係升返

除非你睇香港10-20年之後仲衰過珠海東莞,否則又點會跌
幾percent係跟通賬?
見到連登社工大量進場我就放心買了
樓主不如分享下而家d有錢人會投咩?國家上係咪比以前分得更散
望吓今年啲賣地成交先啦,今年賣地收入同早幾年比已經好大分別
1. supply and demand - 明顯supply 多左, demand 只能寄望大陸專才
2. interest rate - 唔覺得會長時間維持高息, 2-3% range bound may be
3. Housing 佔 CPI 30-40%,樓係inflation hedge
4. 華人鍾情地產, 香港人更加係...
5. 樓做到30年按揭
6. 外國房地產 6-7% interest rate vs 香港房地產3-4% interest rate
當然香港房地產同經濟前景有太多uncertainty, 投資者最唔鍾意uncertainty
你既結論係有其他更好的投資選擇, 我是同意的
2020,2021香港樓市升幅已跑輸加拿大 新加坡 個時都開始知咩事
之前低息太耐,搞到通脹哂,要加息收返水碎銀紙。你睇日本d息玩到0%成十幾二十年,都未必刺激到人消費投資,唔係低息就萬能,Google liquidity trap
2021先係樓市高位,不是2018
不如咁講唔好同深圳比,同自身比,97金融風暴至到去2003年個時樓卜
市由高位跌左70%,我當今次少d,50%,係咪咁多人頂到?
基建 醫療 國際學校 環境 普通法 市民質素 大學 邊一樣香港衰過北上廣深
咁中國係咪又要跌50%先,美國係咪又要跌50%先,當年香港跌完70%都係貴過中國,依家未跌已經差唔多價錢,如果真係跌咁多,政府取消印花稅,大把人爭住入市
話時話新加坡私樓升得好誇張,似舊時香港
班人講極都唔明
明明分散投資就係分散風險
佢地講到d人淨係識all in一樣野咁
政制路線仲係正常嗰陣真係上車問題,政制由治及興就係信心問題,同移唔移民嘅問題,樓價隊冧咗只係嗰啲炒樓撚同高位買咗變負資產嗰啲牙痛咁聲,有信心咪肯上車,冇信心直頭倫敦見添呀仲同你玩咩,包括商家佬都唔會陪你癲,所以第一點本身冇搞錯,但係政制改革嗰度搞錯咗重點,上面似將兩樣嘢炒埋一碟睇瀨咗落商界度,根本睇返主權移交前啲港產片諷刺啲咩就唔好搞啲咩已經掂撚晒,將主權移交嗰陣個信心危機複製多次再實踐埋咁神仙都難救
是旦啦
樓主講既根本自相矛盾
佢自己都講買樓係睇長線30年
但又要話依幾年會好痛苦
咁如果你係相信樓係長遠投資 你又已知樓市係會有波動 會唔會咁一相情願去期望依30年都只升不跌呢
當然你話長遠大環境係改變左 咁依個係事實加上塊無人估到未來會係點
如果大環境改變 咁要解決既辦法就只有移民架姐 好似你咁講 樓股都會收皮 再差啲連美金都唔俾你唱tim
其實都係重覆之前啲人吹既野 差個陣就一味都會好多人講點差
好似含指18000點啲乜乜大師咪又係講會插到落谷底 升返20000個陣咪又唱返反彈
樓市又係一樣97 沙士 08 三個大跌市 求其一個機會入你都翻一倍啦 睇返個陣 有邊個夠膽入
我相信97沙士08個陣依啲post仲多仲入肉

成日睇啲post話啲人揸樓30年升幾十倍個啲 你做佢無經歷過跌市咩

再加上 但最基本你有家庭既 自住個層你都要買啦
你有足夠既資金你咪分散投資 自住樓搞掂之後理得你買乜都好你咪唔好再買樓囉
但係如果基本上你資金係未足夠上車既話都唔係好洗講樓市升跌 因為唔係好關你事
基建:例子北京水浸
環境:郊野公園,沙灘,市容完勝
醫療:公立私立醫院多同優質,有錢佬都係留港醫病
大學:淨係港大出過孫中山已經完勝
市民:開關已說明,唔信自己上深圳行下
普通法:點計都好過大陸,90分點減都好過零分,恒大地產已說明
香港係可見將來都係中國超一線城市
因為大家方向根本唔同,唔存在超越
只可以講英國人規劃太好,郊野公園條例,地下水道,醫療教育等等
大部分人都唔明
樓跌係唔會關買唔起既窮人事
而有錢人升跌都唔影響到佢買 因為佢都唔需要allin去出入樓市 升佢咪放 跌佢咪揸住 但我絕對唔相信有錢人會一項不動產都無樓明明係有錢人手中就係好有效既分散風險
只會聽過人炒coin炒股票扑中左去買樓
有冇人會層樓升左賣鳩左allin股票
咁簡單既道理
以依家某d國家息咁高(eg UK),有錢無位擺又怕既,擺入去做定期都唔算差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞