對香港樓市長遠嘅一啲睇法

167 回覆
321 Like 38 Dislike
樓主好心救得一個得一個

睇完都唔信嘅,由得佢送死
輸的只會係呢幾年買新樓食樓花溢價個班同發展商 而家等發展商再嘔返多d出黎,呢排去下D 新樓重鎮走一圈就會見到發展商幾多貨等緊出+住人住
Koko ar, 蔚藍東岸呀都係呢排入伙,成棟樓的入住率低到
So I guess you are talking about us. The so called "精英" that came back.

It's true, most of us came back in the 2000s. Banking was making tonnes of money and on an after-tax basis HK was unbeatable. Also, it's a great place to be tax-domiciled for private investments as capital gains taxes are zero.

But most of us are gone now, we've moved most of our families and children back overseas, along with most of our assets. The kids are unlikely going to come back. The opportunities in HK just isn't the same now as it was in 2000. Where's the talent? Where's the growth? Where are the technological breakthroughs?

HK is just an investment base, we don't physically need to be here. It's just another Cayman/BVI for us.

後生一代都係回流香港
-- are you joking? Who in their right mind is coming here to work since 2018, unless you are unable to get a job overseas? Who is going to bring their young family to be based in HK in the current political environment? Have you seen how HKIS looks now compared to 5 years ago, both in terms of the teaching faculty and student make up? Loads of foreign families are gone.

Anyone young and capable is probably working in NYC, SF, London, or China, not in HK.

HK is a great place to park your investments to invest *OUTSIDE* thanks to our wonderful taxation system.
我們合夥人公司員工98%是內地年輕菁英,沒有一個人會投資香港。

他們工資都不想在香港出,可以的話都是想新加坡entity出, 幫他們拿那邊PR,有資格走PTS Scheme。

你知道Covid之後對內地人的打擊有多大? 你對內地有什麼不理解的,我可以分享一下。
你係公屋廢淡 你話投行就投行呀 我中南海啦咁
樓主講嘅全部都有道理,但係標題明明講長遠,冇通脹,冇政府高地價政策分析?

點樣樓市長期向上,過去一百年都係,一定係因為通脹,因為印銀紙,人工升

第二,香港政府高地價政策,改變嘅話,一係加直接税,一係銷售稅,問題係加完都補唔返

第三,香港可見將來都係超一線中國城市,淨係北京水災同上海封城都顯示香港優勢,就算唔係國際金融中心,都係中國離岸金融中心

第四,回流潮,總有人唔適應外國生活,或者第二代拎完外國護照想返黎住

第五,毛澤東之後到鄧小平,習近平之後到邊個唔敢講,但係歷史證明通常物極必反

個人意見:短跌長升
or China not HK你離開咗香港幾耐
離地都咁 唔洗出街睇人文 淨係睇香港小姐都幾件回流啦
冇人吹奏過香港生活條件醫療教育好
但整體又冇班學生哥講到咁差
睇下出面post日日開幾百個踩港post就知啦
又唔肯走 淨係識網上世界屌屌屌

香港公營出租房屋 係全球之冠 多過人地一個國家
販賣奴棣 低端人口 出口人礦係香港既核心價值
你拎其他地方做實業既邊有得比較??
支持樓主感謝用咁多時間打咁多野開po
幾時都話連登仔最有愛心,咁多post勸世,真係唔好再話連登仔黑心同口臭喇

人地咁認真
你第一個就覆膠野
股即彈 樓有無先
講緊樓wo家陣
又係你啲仆街屈鳩人唔返大陸
你返大陸食生蠔,打邊爐,你睇到啲乜?
細心留意吓,深圳星期六日好撚多都係香港豬
你係有返大陸,唔代表你清楚大陸,因為你冇用你個閪腦去諗
唔講就無?就係之前講完,抑壓樓市措施到而家都執行緊,提黎做乜?

習/官媒每次開講,唔係講俾你聽,係講比地方政府聽。咁地方政府已經執行左,仲有咩好講?
有幾大打擊 ? 唔通會突然唔愛國?
身體最誠實
上海封城之後就好大打擊了,佢地覺得就算搵幾多錢,幾有社會地位,樓下個居委會大媽都可以收佢地皮,由佢地餓死病死。同埋政府公信力嚴重下滑,仲係講緊上海呢個中國市政最先進既地方,政府星期一講明唔封城,星期三就突發鎖鳩你。大白隨意入你屋企以「消殺」名義拆左你間屋都得。
樓市100年升
但人生得黃金20-30年
摸正頂食正下降周期既話 都好難頂
97-2003買有邊個唔難頂,果陣仲要失業率高真係燒炭

每個年代買樓都有風險都唔係易,最緊要睇自己有無需要同能力,投資就不了
都真

大陸 內房 跌到落地底
要拯救信心,要改下口風

不過大方向無變,內房 一定係去槓桿泡沫
國策、移民潮 呢d 講到口都臭,班樓好 唔信既都無計

樓主係撈ibank 既 不如吹下港匯脫勾、人仔大貶值風險 點睇?
雖然機會未必高,但aftermath 影響會點?
身邊有個人將唔同資產set左個比例
佢今年再買樓,原因係要維持樓個比例%, 樓價跌ok但自己唔可以跑輸大市,類似做rebalancing
明但理解唔到 完全唔同心境同境界
我淨係知大陸依家已經燒到中產個班。鄉下身邊都聽到好多人要走資出國/移民。以前無咁多,今年好多都好急無咁疊水既都先將錢搬黎香港再諗辦法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞