對香港樓市長遠嘅一啲睇法

167 回覆
321 Like 38 Dislike
班樓好真係好撚肉酸
最後一點都是鳩up
香港人買外國樓?
外國稅?外國法律?收租公司手贖費?保險?換野手功費?
搞搞下被人逆權侵佔食左你間屋都未知。
都唔係真係想講樓係市定跌
只係想指出條友鳩up無成本
真係幫人投資點解會咁無sense
仲要apple to orange , 股票資產點不動產比較
同埋真係好想講
啲買左樓既都無佢哋咁上心
日日開幾十個post 理性分析
2017年
某mnc請back office intern都只會請外國u返黎或international students
local? 份cv係垃圾桶
呢個時候, 咁嘅時勢, 水人去買樓

其實係好冇道德
leasehold 問題政府講明每年3% rateable value 自動續約。不過實際上再大問題係舊樓有得50年樓齡就好舊,要重建,但要等發展商有心搞先得
AA思維
正解

呢班人一路唱淡, 但身體最誠實留係香港搵錢屌閪......又話香港已死⁉
你個自所見嘅一大批係盲點黎喎, 咁講啦大陸好多人, 你去得果啲地方都係見返有消費力嘅人, 窮人根本唔會去果啲地方, 上面窮人比例點都大過有錢人啦
你知唔知有幾多人用假貨啊
同埋嗰啲專才好多都有屋企幫手資助租金
同埋有撚專才去破頂買樓 有嗰啲係想洗黑錢嘅,有錢人唔係叫專才
你鐘意啦
你話係咪係囉

又黎,點解住公屋咁鐘意討論,唔關佢地事既野,真係咁得閒
你講嘅每個點, 都係因為你哋有後路, 而唔想留香港因為驚咗國安法搞到冇咗副身家

問題係絕大部分香港人都冇後路, 留港係唯一選擇
如果呢班人聽咗你呢批老屎忽講嘅, 反而累佢一世

仲有一點, 難保將來香港環境又放鬆啲, 你呢班人咪又第一時間仆返黎香港搵錢屌閪
樓主意思係公屋出身,但冇話佢宜家住緊公屋
從來只有自己先可以睇唔起自己

有實力既邊個會睇唔起印印都就黎壟斷矽谷
India forms the second-largest contingent of the executives managing big firms, the minister said, only next to the US. "Lift your collars with pride, 25 per cent of Silicon Valley startups are managed by Indians".
公屋出身,日日樓爆樓爆,咁我知咩人
同aa講道德 佢哋淨係會笑你窮撚公屋仔 升跌關佢鳩事
係咪要樓主post下資產證明先可以同連登仔討論先?

有同學公屋出身讀書好勁而家係私家醫生20萬/month, 澳洲買咗house 等緊生仔過去住,唔知係咪你講果啲人呢?
無問題

好自由呢度,正如我都有朋友,DSE 0分,然後同我分享對下年DSE睇法
從風水角度2024年真正東升西降之前2019到2022呢啲事已經算到中國係會亂因為八運入九運可能大家都覺得會收皮,但未來無人知,正如COVID
公屋出身唔代表而家無錢買私樓, 有cash flow買得起港樓都係stakeholder有資格討論香港樓市。 所以我唔係好明你個邏輯。

樓主自稱精英, 對banking industry有認識, 我睇佢英文程度10皮+/month唔出奇。 點解你覺得佢公屋出身就無資格討論先?

同呢度自唔自由無關。 同你邏輯有無謬誤有關。
自卑感重既人,去到邊度都會覺得人地歧視自己。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞