對香港樓市長遠嘅一啲睇法

167 回覆
321 Like 38 Dislike
個人睇法,分享而已。祝大家好運。

(15+年紐約投行經驗,10年幫有錢人投資。半退休狀態)

1)大大嘅長遠國家政策就係將房地產喺GDP對比嘅重要性降低

- 講咗好多年,咩樓係用嚟住,唔係用嚟炒
- 內地經濟嘅唔平衡,就係因為經濟太倚賴房地產。依幾年搞咁多嘢,就係想將啲資產分化,雖然搞到而家一鑊泡。
- 好多領導層覺得香港之前嘅事,其中一大部份原因就係因為年青人對將來失望,因為生活,樓價太貴。無論我哋同唔同意都好,呢個係佢哋嘅睇法。

2)內地覺得香港地產商唔夠聽話

- 大家都知香港地產商嘅權利係乜嘢事
- 同內地嗰啲俾,佢哋仲惡過政府
- 咁多年香港屋住嘅問題搞唔掂,其實我哋根本就唔係真係咁缺地方
- 同之前澳門賭場嗰班一樣,但係而家已經俾政府剝晒牙
- 就算,今次啟德廉租屋嗰啲嘢,根本就係搞唔掂啲香港老闆,就係唔願起俾你。搞到為咗交功課,夾硬嚟起埋啲咩五年計劃。
- 根本就係想降低地產商喺政策上嘅影響力,做唔做得到第二件事。

3) 香港長遠嘅地位嘅定位

- 香港咁多年最着數就係踏兩邊船
- 西方嘅infrastructure,駁內地嘅強大經濟。
- 美國嘅monetary policy,賺大陸嘅GDP。
- globalization年代贏晒,兩邊都贏到開巷
- 而家呢個年代,同埋嚟緊嘅將來,根本就係要揀邊。
- 所以而家搞到我哋嘅矛盾,最大獲就係咁,兩邊唔到岸

4) 深圳南

- 唔使講,大家都知將來嘅大灣區政策係點樣走
- 香港要政府做嘅嘢,就係當內地如果要落嚟做嘢,要有地方住。同外省員工去深圳創業需要有平價樓住一樣。
- 深圳好多Policy就係幫外省移民,唔會因為樓價太貴,而去唔到深圳。
- 香港點會走相反路

5)Interest Rate Policy / Inflation / Reshoring Policies。租平過買

- 依個見仁見智,但係我覺得嚟緊呢10年利息都會keep住比較高嘅位。一路都唔會落返之前10幾年嘅位
- 多得之前covid嘅政治問題,同埋中美關係,而家個個都要起自己嘅supply chain。簡單啲講,就係食物鏈嘅cost越嚟越貴。
- again demographics / rising per capita income in China / reshoring / war 都係推高通脹嘅長遠隱憂
- 麵包粉貴,通脹會高
- 房地產唔一定係inflation hedge,要加上睇利率政策
- 之前10幾年係走緊 negative real rate policy. 而家全世界通通找另外嗰邊。

6)究竟邊個會接盤?

- 內地經濟有自己嘅問題
- 而家我哋北上仲多過內地人落嚟
- 落嚟嗰班都係正常工作,人工大約五至7萬嗰啲比較多?
- 走咗嗰啲expat或者海龜,好多人工可能係20至40萬個批,喺消費同埋租嘅能力上有一個好大嘅距離。
- 同埋冇晒鬼佬expat plan,究竟有幾多人唔係用公司錢會租一個月100k以上嘅樓?
- 放銀行可以賺利息,香港買樓超negative carry,除咗本地人之外,根本就冇外國人會有興趣接

7)移民潮
- 唔使講

8)唔好成日覺得唔買樓啲錢就係放喺度

- 買外國房地產
- 美股
- 有錢嗰班可以買private equity / private credit
- 這10年,淨係買美國那Nasdaq 都跑贏香港樓10條街。index係人都買得
- 有啲錢嘅,根本就係大把嘢可以投資。
總結:樓市gogogo
唔錯嘅理性分析

資本充足嘅人根本唔使買樓,做少少投資 (或者定期) 已經夠交租,兼且可以住喺一間生活非常之高嘅大單位或者豪宅

再買大單位或者豪宅? 咪玩啦,只要冇大陸人接貨,嗰個市場就會死。 Expat 走晒,家庭客走晒,啲大單位嘅呎租跌到痴晒線

資本唔充足,要透過借貸去槓桿買樓嗰啲就真係冇選擇,預咗跌佢哋都要買,仲要幫一班收成期接貨,慘慘慘。

利率好難講,不過都認同短期內唔會返返去以前咁低嘅水平
第一點已經知你鳩up
最新習大大已經無再講房住不炒
咁你都講唔出仲話幫有錢人投資
真係有錢個啲人係唔洗買樓
但會唔會一項物業都無
你大律師都買樓啦 成日同人講唔洗買樓
頂住咪1/2項物業,依家既樓 十年後可能20%回報都冇,是但車落去美股/收息股 回報仲高,驚就定期睇定D
部分同意樓主觀點
但樓主幾耐冇返過大陸?
大陸經濟唔好,但仲有部分人好有錢
你見專才通同內地生依然可以破頂租樓/買樓,呢啲點解釋
樓無回報係一回事
有錢人點都會揸返啲實物不動產啦
教人一層樓都唔好掂全部買股票用利息租樓係另一回事喎
仲記得大律師教人買新世界 可以睇返隻股票走勢2122年到依家係點
買股收息再同人租樓
如果長期留港,一間自住樓都好合理,投資就太多選擇啦
自主性物業同投資性物業,記住要分開

唔係個個好似我咁可以炒柏傲莊 然後租豪宅住
人哋正經post就費事屌柒你條傻閪京王線先啦,三年嚟到未知道成個樓市市場點運作

你個friend 3zero喺出邊俾人屌到反艇,快啲出去救佢啦
2 都戇鳩啦

政府自己都行高地價政策, 唔通地產商搞手求打和咩

仲有個閪則,啲地積比, 閪窗台,閪戶外工作空間全部都係合符政府法例要求, 又係政府自己搞出黎
我個人覺得政府目的係將樓價固定係今日既水平,唔想佢大升更唔想佢大跌,以後買樓做投資既話唔做功課真係可能會蝕大錢,好似以前咁鳩買隔幾年就升一個double大機會不復存在。
其實照你道理,都可以做少少投資夠交供款
買唔起咪認囉
公屋仔扮哂投行經驗做乜9
係咪即係drop to zero?
連登磚家:長遠跌9成
內地樓價跌到屎咁,仲洗鬼講房住不炒咩。乜今次冇提啲樓價就升起咗喇?
睇埋教育政策,近排中大單野,就知教育上好快同化,我地上去讀中大就差唔多
樓價唔升但利率陰住升都會割近幾年買樓既韭菜
一唔提房住不炒,啲內房股即彈啦
姐係要短期內爆升先算?
盲淡真係點都贏
大陸有一大批人係中產嚟
平時上深圳都見得到
有好多人成身名牌
雖然唔覺佢地有品味,但真係比以前有錢咗好多
regression都無條分乜撚野析
任何主觀分析一加入移民潮字眼就已經唔專業係笑話

香港而家好多精英 都係上一代已經移加拿大移美移英
後生一代都係回流香港 有冇人答到原因

我承認大陸自己都缺人礦 不過要填滿香港 實在太簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞