【連登 商業電台 光明頂 討論區(九十五)】

962 回覆
5 Like 3 Dislike
Patrick hase 有個中文名叫夏思義,牛劍畢業後來香港政府工作,一直係新界,廣東話講得好叻,見過佢手中文字,靚過九成香港人,有啲似細個時年紀好大嘅中文老師啲字。退休後住係新界,幾年前返番英國。
Ps 佢做過part time教授,有幸被佢任教過,係我榮幸。而家佢係英國,當年應該唔少學生同同事都係英國,唔知有冇同佢保持聯絡
同香港人幾有淵源嘅根德公爵(英女王堂弟)星期日最後一次出席Scot guard parade後從colonel退落來,交棒比英王細佬愛丁堡公爵。

老豆早死,6歲就已經繼承左根德公爵封號,一做就做左81年
當年讀西史已學entente cordiale, 估唔呢個聯盟而家仲存在
德國出現就要同法國佬合作
佢住係新界鄉村多年,
有次好驕傲咁講,我個女入村時啲狗狂叫,但我入村啲狗唔叫㗎,因為佢哋都識我
然後俄佬join 埋變triple entente,
我以前分triple alliance triple entente就係靠認住一個有法文
法俄由西邊東方一夾德國已經仆街
加埋英國可以由大西洋另一邊瘋狂運物資嚟,而家睇返打德國真係自殺
呢次emu war真係可以載入史冊
估唔到香港都引入,希望唔好比佢地繁殖
勁弱智
英國多匹屬於皇家近衛騎兵的馬匹懷疑受驚,在倫敦巿中心橫衝直撞,多人受傷
https://lih.kg/3681990
點解我覺得白馬加上街景畫面好靚
offtopic 令我諗起《富貴再三逼人》,驃叔:白馬黑
https://www.youtube.com/watch?v=5co09DgZAzU
出左事 影張事故相 都要靚過人
呢張相直情係pret a manger + 的士 +旅遊局廣告
後面啲人完全好冷靜
由步兵 到騎兵 再到單車26 之後46
係唔係賣車廣告嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞