微辣阿泰: 已離開微辣,對公司失望,對網絡失望

786 回覆
2111 Like 183 Dislike
藝人以前出事就賴記者
現在Kol,藝人就賴網民
宜家先知佢全名
個個啱啱拍拖都轟烈㗎啦,阿昌啱啱拍都有人陪去醫院㗎
咁係因為而家未感受到報應,
但人一生總有高低起伏
到第時唔如意時,一諗起隔離嗰個累自己受千夫所指,事業陷入低谷
就會埋怨佢、憎恨佢連累自己

殺人嘅代價咁大,點都走唔得㗎啦
放長雙眼睇班人之後點折墮
害死左個人然後大義凛然咁話網民聲討會搞到有人打份牛工冇得開飯

人地死撚埋你講你冇飯開泰狗同佢主人咁撚低賤真係
算鳩數啦
欺凌人地圍內玩下都無咁大獲
係班友自己將件事延伸到網絡
跟手on9辣粉配合玩Bully
其他網民?食花生咋wo?
要追究都係微垃>辣粉>其他網民

唔好諗住可以推得一乾二淨

利用網絡勢力恰鳩人就預撚左俾網絡勢力反噬啦,撚樣
咁對自己失唔失望啊
辣雞泰
屌,真係睇到嬲,又話唔想有下一個Jane、又話Jane出事前出事後,係咁借Jane過橋去叫人唔好再鬧班賤種,你班撚屌害完人,人哋死咗都要比你班友利用。

阿Jane嘅遺言係對你哋嘅指控,Jane離世呢個事實唔係比你哋拎嚟洗白自己、撇清關係,你哋唯一要做嘅係反思自己過錯,還死者一個公道
佢想講既潛台詞係:「啊晶唔死都死咗,你地逼死埋間公司人地都唔會翻生㗎啦,呢到仲有好多人靠微辣揾食,依家你地班網民係咪要逼死多D人先安落?」

條友成段嘢只不過係希望將對微辣既傷害減到最低,想推個責任俾網民,可惜詞不達意

咩都係網民既錯
Who
網民係陌生人,果班前一秒係朋友下一秒就集體Bully既熟人邊個傷害大啲
屌你老母 著草割席就真
自己靠網絡賺錢 唔知道?
如果佢言下之意係咁嘅意思
係咪即係干犯企圖謀殺
jane遺言

講到明係班友開佢玩笑,而令hater攻擊佢,佢自己睇得好透徹,我相信佢對cyber bully既體驗同事件既認知,比呢度任何一個人都清晰,畢竟佢面對左4年,呢個就係佢既結論,肇始者,與及最大責任人,就係佢所指控既人

即係話呢d花生友,呢d hater點解留意到佢,係微辣班友炒起

網絡暴言唔係今日先存在
我相信呢個唔算係一個問題,而係一個現象,就好似天要落雨娘要嫁人咁

你呢個時候感受到網絡暴言,但另一個時間又有人透過網絡發聲尋回公義,另一個時間又有人透過網絡名成利就,呢d都係匿名,自由帶黎既,雖然響因此每一樣野既效果都會激化,但所有野都事在人為,就好似微辣咁,佢唔用黎bully人,根本乜事都冇

你唔能夠對一樣野,只要求佢有正面效果,簡單工具如一把錘仔,佢都有機會傷到人,陽光可以帶黎生命,但一樣曬死大量生命,世界本來就係咁,自然本來就係咁,每一樣野都有佢反效果,人類既反效果比網絡更可怕啦,又唔見你話閹哂d人

仲有,即使網絡實名制幾乎做到左既中國,網暴一樣存在,某程度上仲可怕

網暴根本唔係一個問題,要去解決,可以解決,而係一個現象,要去接受,要去駕馭
who?
佢都ON撚9呢條友好似係新人黎?加蔥隻狗?
佢自己走出黎7先,之後話對網路失望?
老實講佢唔走出黎,都唔知有呢個人既存在
微辣狗係澳門黑白兩道都玩撚曬,就算係佢都唔撚驚
8年青春無晒,幸福愛情無晒,工作事業無晒,公司朋友冇晒,連個B都冇埋,呢啲先係攞命。
都新咗2年,一入微辣就被落仔發推上微辣一哥
不過呢條柒頭都幾好笑,上一個post先話無悔入微辣,今個po 就話好撚後悔,又話自己做咗好多野都阻住唔到悲劇

根本講白啲,新po就係想洗白自己,話自己唔關事,同埋由2個post帶出嘅logic 就係:愛唔愛微辣就係取決有冇利益同著數搵。一個極度自我、貪財之人又點會自殺

無曬都算,仲要久唔久被0.6打過去騷擾+恐嚇
唔知up乜
有冇讀過書
而家係俾人帶風向帶到唔再講呢啲。

加鐘唔該落地獄加鐘啦,仆街陷家剷。
世界燃燒
唔識字又想抒發感情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞