“真”高質電器傢俱討論(27)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
早排睇過,Phillips ddl303 好似唔錯
普通居家用,價錢3k 同6k嘅,感覺用落無差一倍,
所以我都諗住唔會用貴model
有無裝鐵閘
我睇中左7300 見有基本功能就算
Dyson HP10 點睇
兩部其實一樣,靚就揀b字頭。
利申用緊B
bosch d制係上面
siemens制係下面
放入櫃底 bosch方便d但貴d
唔該晒
地方所限應該洗衣機頂放個架再放洗碗機
另外想問下有無巴打用緊呢個洗衣機
考慮緊呢款
BOSCH WUU28460HK
咁siemens平成千都夠洗
但外型bosch靚仔好多
浴缸應該揀ROCA/ KOHLER?
Size 所限1450x750mm 淨係揀到依兩個牌子
問左sales, roca 有歐制同mic , kohler就mic
西門子新嗰部轉左中式洗滌籃
大碌

近日Toshiba 出咗新洗衣乾衣機
同 lg FV9A90W2 差唔多size
但好似平啲

又多個選擇,屌

問過豐x
都唔太推lg
主要話
1. 直驅磨打冧咗同成個換冇分別,其他皮帶斷換皮帶就得
2. lg 話就話9kg 洗,但39分鐘洗衫係以5kg 黎計,唔好俾佢呃咗

1個sale 推西門子,
主要係4條避震,比lg 多2條,會靜啲

另一個推Toshiba
主要岩岩出,外貌內籠同西門子差唔多一樣廠(好似都係美的),日本qc,平$1000-$2000

上大陸知乎網睇今年暫時力推lg 小旋風
(拆咗部機同數據結果)
但搵唔到對應型號

亦都解釋咗Toshiba t15功能
(大陸2022年出咗,香港岩岩先出)

真心好難揀
厚機過490mm Bosch/Siemens
其實主要係睇唔明有咩分別
明明OEM 廠得幾個

大鋪sale 我信一半算
始終佢地靠拆佣搵食

邊個拆得多就sale 邊個

顧客到頭黎都係睇牌子同size
個位一預大小小就好困擾
日本qc
就咁睇唔出,你YouTube 播二個鐘冼cotton 你先明.
美的無睇過. 但L 同B我會B. 當然有用過.
聽sale 講跟日本規矩黎驗pass 到就有...
去日本有無推介買咩電器
利: 有變壓器
東芝除南海廠其實係美的. 點日本Qc. 泰國歐式東芝都係美的泰國廠.
我都有呢個煩惱,你最終揀咗邊部?
490mm 以下LG.
日中歐式最擔心是易因不平𧗾幅度細易停機
想問下有冇巴打有用呢款鋅盤?好似幾方便
sorry for淘寶野
唔該想問下, 有埋風扇D天花燈係咪智商稅黎?

(飛利浦)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞