“真”高質電器傢俱討論(27)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
三千幾已經買到煤氣亁衣機😓如果夠位裝煤氣,一定唔會諗呢部😅
人地係唔夠位裝的人佔大比數
夠位擺大眼雞直接買部二合一好過啦
有無巴打/絲可以推薦下抽油煙機7k內都可以。

廚房裝唔到煙囪式。如果可以唔想要傳統。闊

70-90cm,深最好50cm或以下
漏咗講,用緊開放式廚房黎
循環式?
二合一出名易壞吧?
講起循環式。我睇中左部大陸仔富士皇FR

MS1990。

佢有分排氣形同再循環型但兩者分別大唔大?
How about 2990?

咁當然有分別. 味道.
屋細窩居一係二合一一係浴室寶
係dry master
唔難清理喎
我都想裝日本仔,不過裝修佬建議我唔好揀咁深。

因為我枱面深得60cm,用55cm會好有壓迫感。

唔該巴打先
請教各位巴絲
最近廚房全爆要買過部抽油煙機

本身打算搵傳統台式果D易清潔
但裝修師傅話好老土,而家唔興
咁我本身見到德國寶煙通式好似 OK
但又見好多人話德國寶唔好

最後去左 BBE 睇
三千幾蚊 budget
除左 whirlpool 好出名果隻 AKR4071 之外
https://www.whirlpool.com.hk/chinese/akr4071-ix-76cm-wall-mounted-chimney-hood

仲有隻新型號 WT7BATS, 有電熱除油同商用式坑紋濾網
https://www.whirlpool.com.hk/chinese/wt7btas-75cm-auto-clean-wall-mounted-chimney-hood

想請教一下新果隻個網會唔會好睇但難清潔?

定係各位有其他更好款式選擇?
油煙機甚至德國寶無所謂. 樓上個堆平過Electrolux. 跟本大把選擇. Elica, teka, etc…
你意思係乜牌子都 OK?
其實睇乜
1)整流板
2)油龬(punch (TGC )同stripe (926sa)個隻隔油最差,油在風扇及排風管內,所以倒T通常mesh 油綱,因為個扇拆唔到洗
3)風扇(可否拆同風槽有冇排油)
4)排風量
5)斜面
油網黎講,我心儀果隻就唔係 mesh, 但就係一坑一坑咁樣,即係 stripe

係唔係清潔比較難,同埋會D油會唔會容易抽入去風扇?
但好似有電熱除油功能

整流板其實係咪反而唔會直接抽到油煙?
Stripe 二面應該可以拆.
可以,但係會唔會比起 mesh/整流板 更易吸到油煙落風扇?
整流板用處係增加抽油煙成功率.
Strip 正常比mesh 疏.
所以會多油在機內.
佢有寫有油杯在風槽下,tgc 都有. 如果無風槽底會浸油
明白,等我仲以為整流板係唔好野

咁其實油杯+strip 還是齋 mesh 除油好D?
全世界都整流

你搵下有冇d乜都有
好似唔覺又有 mesh 又有除油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞