“真”高質電器傢俱討論(27)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
繼續帶動返“高質”呢個概念先

跟番(6)第一段巴打講既野
雖然唔係話貴就=高質
但淘寶呢d地方就未必與高質能夠扯上關係
又唔一定係無,不過基於為左唔好令人誤會
認為寧缺勿濫會好d

同埋另一樣野係“性價比”
明白到大家都著重性價比
即使係貴牌子都有分值唔值得買、值唔值得用
每個人個感覺同見解都唔同
有d人鍾意TOTO,有d人就鍾意Kohler
其實無問題,大家都係分享一下個感受
睇個個人只要分析到大家感受再去選擇就ok

有時即使貴牌子都有分大陸做定外國做
覺得即使係大陸做都可以分享
因為有d牌子又無話大陸做就=唔好,QC問題啫
當然,如果大陸做係唔好既,就更加要出聲
高質傢俬電器傢俱討論,高質品牌用低質野扮高質都係需要留意

“高質傢俬電器傢俱討論” 其中一個好重要既功能係大家唔可能係網上面搵到晒所有傢俬電器品牌
有好多品牌真係聽都未聽過
以Blanco黎講,行旺角就睇到好多石盤,但多數都唔係放Blanco係門口
我都係睇呢個post先知
而且仲知可以係德馬買平好多
咁就覺得呢個post好有用 (同時因為search得好多品牌名,d廣告全部都係傢俬電器)

另外結合少少野:德馬英馬買野係平好多,但要注意有機會運送過程途中會令物件損壞,引起時間及金錢損失,例如Blanco石盤,孖盤損壞機會大過單盤

所有地區馬都要注意賣家地點,有d潔具德馬(日馬更多)見到平,以為係外國貨,其實個賣家發貨地區係深圳廠商,到時浪費運費又買到件大陸貨

美日馬買燈具注意電壓,就算免費都好,唔岩用就係唔岩用,買電既野英德馬穩陣

電器推介(只供參考):
水龍頭/花灑:hansgrohe
石盤:Blanco
雪櫃:三菱
洗衣機:歐洲式miele…日式LG蒸氣
抽油煙機:富士皇/太平洋
水波爐:hitachi
電磁爐:panasonic
電視/soundbar:罪大滔天
冷氣機:窗口式 panasonic/美的
分體式:三菱
router:Asus
浴室寶:三菱
吸塵機:無線dyson
煤氣爐:tgc找煤氣師傅度左位先知邊隻款裝到

平貴自行決定,沒有你買不到的電器,只要覺得果件電器岩你,果件電器就係最好既選擇
LM
做CD ROM做到幫手開post
明明搶1001
分體式竟然唔係大金?
易臭
舊po分享
請參考
是爐分享
https://lih.kg/2173124
所有高質電器一律推薦Miele
點解小米唔上榜
有洗碗機真開心
開party洗野洗到懷疑人生
LM
細S係咩?
想買個蒸焗爐整面包, 應該買whirlpool CS2320 4S 定 PANASONIC NU-SC300B 好d?
蒸焗爐除左惠而浦4s同東芝部ms5
仲有邊部唔會向後排氣/後面唔洗留位
煤氣我覺得最主要係保養,tgc 煤氣公司負責,無論幾多年,佢都會有人嚟整,保養算快手。
多田未用過,唔知,但保養應該點都唔夠煤氣嚟。
因為煤氣費包左保養服務
如果煤氣保養慢可以好大鑊
不銹鋼鋅盆嘅話有冇好介紹?
日本鋅睇落唔錯但得1mm厚
siemens iq300 dishwasher
座枱果部?
我裝修果陣都掙扎過
結果揀左兩個爐
如果一個就有位可以擺埋dishwasher
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞