CA/ACO現職及2016公開招聘賽後+放榜討論區(20)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
小弟是1月頭IN CA的,1月尾收OFFER。 結果派到閪位, 星期六,日都有機會返公司OT。由於呢個位非常閪,所以都空左一排冇新人做。而且上一手覺得個位太閪,HEA住做等離職,結果積左成年既工作由我HANDLE,我仲未撚搞得掂。 所以,早入職都唔撚係一件好事,屌你老母

咩位? counter? 定係返工遠?

唔係得COUNTER先係閪位! 要採購既部門

點西法先? 有無counter咁西?

冇得咁比較,唔係所有COUNTER位都閪。另外,唔係所有做OFFICE都HEA,我剩係知我日日做到冇停手,不過可以用到電腦上網呻,好過COUNTER掛

咁好過counter好多啦,起碼你有手機用有電腦用,去廁所又唔會比人限時限次數,自由度好多wor

COUNTER要星期日/公眾假回來OT嗎

密唔密先? 同埋點解要放假返黎做? 好急?
想問下CA位係咪做一世架?
即係你唔申請轉就唔會轉

其實如果做緊CA去考ACO會唔會更難

我覺得你可以咁諗,你做ca都做過/識aco大部分要做既工作,對政府運作又有認識,點都有優勢,考aco又可以internal external。而aco,ca兩者起薪差一千蚊人工左右,慢慢考囉。過bar考到aco可以帶point過,斷估你唔會做到頂都仲未考到aco掛

咩位? counter? 定係返工遠?

唔係得COUNTER先係閪位! 要採購既部門

冇得咁比較,唔係所有COUNTER位都閪。另外,唔係所有做OFFICE都HEA,我剩係知我日日做到冇停手,不過可以用到電腦上網呻,好過COUNTER掛

咁好過counter好多啦,起碼你有手機用有電腦用,去廁所又唔會比人限時限次數,自由度好多wor

好煩呀你
成日咁驚中counter就咪再諗aco啦on9仔 驚到瀨屎咁款
問咁多做咩姐你 萬一你中counter位都唔做得長架啦
Counter呢d出氣位,抽到都唔想做
日日悶到抽筋既10幾年先有升職既位,你又做唔做?

返工求開心咩,做得依個位,當然想盡hea然後返屋企真正咁開心,要chur既不如博aoeo
有冇人係五月in
其實小弟冇報ca
2月in 完aco
4月無神神收到ca 5月in

會唔會報左唔記得

真心冇報 因為果陣係同朋友一齊報
只係IN ACO果陣提過下自己就算入唔到ACO都想去試下CA

原來可以咁架?
我報唔切ACO,成日幻想佢會俾我IN埋ACO.

利申,已收waiting.
但知道waiting 唔代表一定會請。

小心比樓上個葡萄友diu 9你咁講野

返工求開心咩,做得依個位,當然想盡hea然後返屋企真正咁開心,要chur既不如博aoeo

呢個想法可能適用於上左年紀/已結婚既人,
但對於新生90後未必會有相同諗法。

sor
90後表示係呢個諗法

sor
90後表示係呢個諗法

有dd猶豫 搵依家ca既頂都唔係極困難既事
都仲要唔洗9年 但將來真係唔肯定年年加薪仲唔比人炒
諗完都係算啦 死死地氣做有offer就take

sor
90後表示係呢個諗法

正確,你唔要命有大學學位走去番data center都月入17000起

sor
90後表示係呢個諗法

正確,你唔要命有大學學位走去番data center都月入17000起

我自己依家份工就係博過命,做到工傷都試過,因做到野,工作量係咁加,但人工一樣食得屎咁少,連稅都唔洗交,同office既日日坐係度吹水冇野做一樣拎咁多人工

我當然知全世界咩工都有咁既情況,但你話我縮骨又好點都好,點解我要做到隻狗咁但人工一樣低到pk先?...起碼做ca起薪都高人工過依家啦..而我本身做開政府外判處理投訴,比堆野蠻人日日鬧都習慣曬...

我依家坐係筍位覆緊你
得撚閒葡萄你

我依家坐係筍位覆緊你
得撚閒葡萄你

講多少少
一早有do啦 似你咁waiting咩
查分要比1$真係麻鬼煩

好煩呀你
成日咁驚中counter就咪再諗aco啦on9仔 驚到瀨屎咁款

CA都有counter位

人地係堂堂大學生 有aco waiting list
更何況佢睇aco唔起 又點會做ca

好煩呀你

Aggre ar
就算依家唔中六年後都可以中,怕做counter就唔好做

一早提過佢 叫佢死左條心 又唔聽人講 仲要話人葡萄

好煩呀你

Aggre ar

你點知人6年會唔會考到officer
等緊housing officer再請人,今年in多次
係公司豆緊20k溫緊jre中

好煩呀你

Aggre ar

你點知人6年會唔會考到officer
等緊housing officer再請人,今年in多次
係公司豆緊20k溫緊jre中

咁點解你唔做住而家呢份工考ho?
要減人工做aco考ho???
求解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞