IT討論區(202) - 親!FG 科學園人工鑽石能量底係20 K唷~

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
香港有寫embedding

Compiler商業上主要係大廠先會投放資源做
Kernel engineering反而有可能細team都會做(細as in headcount)
Database視乎需要有可能tailor made extension/in-house寫特定用途db
工業軟件就完全冇特別之處

另外興趣寫compiler完全冇blocker 中意幾時寫都得
係香港做embedded好偏…..as in 想轉其他industry個時人地會一頭霧水唔知你做過咩
但做embedded唔需要識hardware的 pcb layout/verilog/circuit全部都唔駛識 你要做既野係跟spec寫register 你要識real time同control

做大路compiler/db既香港冇 入大廠轉team啦 記得FYP做相關project同at least有mphil
做compiler偏門既 可以係某個library/arch vendor做啲compiler customization
做db偏門既 上面講左係做extension/customization
Kernel主要係performance tuning/customization

做career goal係可以的 但大路咁做首先至少mphil
一般貨色 係有個框架但解說得好差
斬開幾個chapter每part仔細啲講仲好 一野炸出黎都係好令人覺得唔知件野點逐步起出黎
咩devops tools呀🤣,要全能?
有無人做緊中銀 dev lead role
啲fd
要識pcb/circuit就唔是embed swe啦……

或者可以入大廠做三五七年internal transfer 都冇話唔得的
佢it post啲傻鳩假膠黎, 成班柒頭日日自嘲, 到公海真係有人笑鳩佢地, 佢地就紅撚哂面咁駁嘴, 最撚叻就係扮大佬, 又要威又要戴頭盔, 成日開堆分享post, 俾人屌撚完又話以後唔再開, 到最後過幾日都係要上黎刷下存在感
咁又唔好冇夢想
手巴提倡既係返工唔好為夢想 而唔係人唔好有夢想
搵工咁啱得啱橋某個project開正你個範就good 但搵工唔好depends on咁既咁啱
放工再做自己興趣都good
新手唔會對tech 要求高
基本上你學校學過嘅野唔會用得著
談吐正常 大大方方已經夠做 比啲自信
自己都覺得自己無料 憑咩要人請你
手巴係資深網民 as in可能你真係未出世
唔駛擔心手巴會miss啲咁有趣既野
開始跟唔上換更速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞