IT討論區(202) - 親!FG 科學園人工鑽石能量底係20 K唷~

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
感條毛 係理性
你做到人地台灣apex 玩家Restia
做到頂級排位 頂獵
又識日文 又識英文
再要做到官方國際比賽中文區主持

咁樣讀乜尻電桱HD
。。。但你認為返工要講滿足感同成就感
我泥
社畜係返工為做野 手巴係返工為人工 兩者係唔同的
只要你諗到極致就明白 社畜既極致係留係公司過weekend
返工為人工既極致係薪水大盜 唔出現唔做公司野都照收人工
記住 返工係literally為人工 literally唔係為其他野 包括唔係為做野
做野只係一個undesired既副作用
少數Outliner例子

松本行弘:幹一輩子編程,也是我的夢想。編程本來就是一件有趣的事。因為覺得有趣,所以進步很快,能編出優秀的語言來。如果你覺得編程只是一種謀生手段的話,那還是趁早辭職吧。快樂編程能使你的人生碩果累累,我相信。
手巴大致認同呀 但手巴知自己係outliner
手巴只會話 如果你覺得編程只是一種謀生手段的話 那還是盡早存錢退休吧
同埋 快樂編程能使你的人生快樂 (by definition)
補習社part time
我都做過
而家十年經
收緊70K一個月 加埋bonus 1m 一年
而家仲要落手落腳做 唔駛lead 人
再上就要lead 人同要對D 大老細
見到人工再上一級都係加到100K左右 但多30K
其實又對生活質素冇咩幫助 壓力又大左
但自己仲係30頭 仲後生 如果而家躺平仲要30 幾年先退休
轉工又應該搵唔到100K 唔駛lead 人 輕鬆既工
點算好
Chur多5年 35歲轉做半退休工
覆番揀科個post啫
邊到???
手巴純粹係轉貼方吉君…
挑戰同滿足感來自偷薪水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞