IT討論區(202) - 親!FG 科學園人工鑽石能量底係20 K唷~

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
其實係懶
直屌又唔洗哂精力去慢慢爬文再organise 番
佢講啲嘢真係長到我唔想再睇 本身都想block但又見到其他人又哂一大堆位覆佢覺得好煩
這在業界是一種奬勵
我建議係你做個analysis分析依家個情況, 講明具體enhancement要做d咩, 個難度來自邊到. 再propose唔同嘅engineering choice pros & cons, 即係你同佢嘅做法(或者第三個做法), 攞出嚟大家review

記住重點係對事不對人, 無論邊個嘅做法可以depersonalize 就depersonalize, 搵定data point support 每個點, 可能佢做法有其他consideration你唔aware, 體面d你可以先搵嗰位同事私下過一轉先公開討論

呢個都係一個好好嘅design exercise大家一齊學習
epona 就係要personalize件事,requirement:
1) 唔增加自己未來負擔情況下
2) 唔會令對方有知識增長
3)code 要改好
4)(optional)對方承受番惡果
青巴

我assume good faith, 交俾其他ching接手了
我建議先提出問題而唔提供答案
例如:佢用loop唔用dict
你comment very inefficient就夠

佢fix唔到就公審佢。講一D類似「乜都要比埋solution不如我做埋佢?」既說話
PART TIME類通常都要識人先有得做
咁toxic
佢問丫嘛
2 我係唔敢講會令對方有知識增長我本身都廢

3 4 code同我有關/可能同我有關嘅我會搞
完全同我無關已經冇掂到

1 就可能個lifecycle 唔算長未必要main好耐
增長咪增長驚乜
做it最怕遇到咩

我想跟同事再去多次酒吧飲酒
女, User, 女 User
Frontend: Ux ui designer

冇degree 都係狂比人壓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞