觀塘市中心寫字樓重建項目冇得翻身

278 回覆
149 Like 6 Dislike
你睇下外國地鐵啲收費再講,香港地鐵可以講平靚正
你唔好拎沙士個年黎講早幾年有乜生意唔係蝕到pk,重要多謝地鐵隨便多謝埋政府封城呀嘛,同埋地鐵蝕一兩年點會影響佢發展你睇國泰,幾十幾十億蝕咪又係有政府貨金
拆個車務收入睇睇?同埋依家樓市跌到仆街,預計下年物業收入賺再少d,但依家又話投放650億去做維修,根本唔會有多餘錢搞d搞手但求打個和嘅野
你比較緊40年同160年既野,諗下60年唐樓同10年半新樓營運成本維修保養有乜分別

香港地鐵(英語:Mass Transit Railway,MTR)曾經是香港兩大鐵路集體運輸系統之一,已在2007年12月2日的兩鐵合併中,和九廣鐵路合併成港鐵。自1979年開通至2007年兩鐵合併期間

London tube
Operation
10 January 1863; 160 years ago
Operator(s)
London Underground Limited

New York City Subway
Operation
October 27, 1904; 118 years ago
(Original subway)
July 3, 1868; 155 years ago[8]
(first elevated, rapid transit operation)
October 9, 1863; 159 years ago
(first railroad operation)

Japan's first railway began operations on October 14, 1872. A grand opening ceremony was held at the newly constructed Shinbashi Station in Tokyo, attended by Emperor Meiji.
你睇樓定賣樓呀
冇野做睇下樓同d AA吹下水
地鐵
佢平收唔代表佢平放比你
用咗40年,咁樣嘅服務質素同保養佢哋話好咪好囉
日本越新越貴
起既成本越新越貴

香港係好難得賺到錢
主要因為香港起一條線門檻高過其他地方好多
要班班車爆到出門口先叫合格
寫字樓呢幾年真係起好撚多
以前都心諗有冇咁多人租阿
以前九鐵咪公營機構囉
最後咪比黨鐵食左

btw, 啲鐵膠成日話九鐵好
我又覺得佢地起啲站唔撚實用, 例如西鐵大得來, 扶手電梯位又唔就腳
但係減10% 係常態來啦
本身啲業主都開高左價

你估以前樓價真係gogogo, 要搶住成交咩
輕鐵屯門站1號月台重建完搞到成pat屎咁
凱匯又然
其實近廿幾年點解好似冇進步過咁
咪就係因為話事嘅人由上到下都係「市民好唔好用唔係考慮之列」
新地已經有Millennity
唔使再搞裕民坊
2023年上半年甲級寫字樓空置率按年升0.4%至15.7%創新高。她預計空置率將會進一步上升,拖累全年整體寫字樓租金按年持平至下跌5%

起完有人租先得架, 走撚哂啦

15·7%空置仲會繼續上
但租金可以持平~跌5%咁少?
公司開善堂見周圍吉office約滿口都同你原價/只減5%續約咁趣致?
一定係早十年好景果陣啲地產商一定好好人次次續約都唔加租
而家種善因得善果啦
又話搞輕軌
咁咪可以搞埋觀塘站囉

觀塘又係痴筋,本身個設計都唔係預人用腳行嘅
都唔好話去到海濱道添啦
由apm行去鴻圖道都死啦
又遠
駿業街到開源道中間成600m
但係中間冇得穿
如果要去後面d街
apm一出首先就要兜返去駿業街/開源道先
之後先行落去
行到落去又兜返入去
行行下已經行左1km,講緊8-10mins啦
上星期嗰d天氣你喺街行8mins已經濕晒啦
仲c乜野bd
應該咁講,MTR唔搞地產 你預加一倍票價佢先 收支平衡,佢想賺錢仲要加更多,依個係唔係全港市民樂見既野?
只會得SHK想bid
早前bid完都唔岩價,再開標只會更低
香港轉全wfh行唔通
外國郁啲揸個幾兩個鐘車返工 香港相比之下太方便
再加上香港老細覺得全部員工都係賊 行開去屙屎都assume你較腳 全個禮拜wfh會以為你去咗日本
因為係工廠區格局
夾硬將佢變咩CBD2
咪塞車塞死囉

單軌唔搞啦, 話鴻圖道太窄喎
之後啲柒頭皮研軌支那雲巴都係話去油塘
順手駁埋茶果嶺重建
起公屋算啦

觀塘起乜商業大廈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞