觀塘市中心寫字樓重建項目冇得翻身

278 回覆
149 Like 6 Dislike
認真請教下,日本點越新越貴我見東京幾間起表價最多都係差1蚊

香港做鐵好難賺錢真係第一次聽香港客運margin pre covid 社運成 42%佢大陸同澳洲條鐵得22同3%,日本好多都係啱啱breakeven 到

以前要成個星期前book
Pre covid 社運 ebitda margin 42%… 點加一倍先夠收支平衡JR東 19年個margin 先28%
主要係第二個原因姐

第一個就唔太關事啦,講緊新加坡東京悉尼既wfh 普遍率都高過香港,人地咪一樣方便

係好難得賺到錢
唔係好難賺到錢

上面講左點解, 香港起個站都要5萬人口先肯起

日本越新越貴例子
北總線, 東葉快速, 或者相鐵新起既新横浜線
開返關有錢儲埋去旅行食啦
差唔多價錢日本燒肉好食好多
乜叫軟對抗?
唔用"合理價"投地就係軟對抗
夜晚又幾好睇
有無圖解
行25分鐘?
會唔會誇左少少
你都識講pre-covid,2019 後完全唔同晒,近幾年 票務收入得百幾億 但香港維修成本之後幾年講緊2xx 億一年。
睇返上年財報 加40-50%到就搞手打和,以上市公司黎講最少合理要加70-80%先有合理
係囉
少左人搭鐵>唔出錢搞>因為關水喉所以鐵嘅服務越黎越差>啲人見你唔好,就去左搭其他野>又再少左人搭鐵

宜家個loop就係咁之嘛
歷史不斷重覆

鐵路上蓋/附近都唔一定要搭你鐵
康城開左新大橋之後
tst搭790返到康城只需20分鐘(仲要中九龍幹線都未開)
tst俾到你盡,20min咪喺cwb

根本你再開新站/拉長條線作用就冇以前咁明顯
中間太多站,搭搭下搭左太耐
原本今年招標到,座樓都要2031年落成
而家呢。。
forget about it
估計步啟德後塵,一係就純住宅地賣 一係就起公屋
APM 由頭贏到尾
入咗啦
MPFA搬咗入去
簡約公屋
中環中心真係要
果邊已經近上環
行返去landmark果邊要15分鐘一啲都唔出奇
中環中心返過一個星期工
上環落車...
我係之前返工偶爾會去下先知
唔去過都唔知所謂中環中心會遠到咁
(雖然棟野係幾靚既
德輔道中出,過恒生上扶手梯
天橋過ifc/交廣,其實唔算遠
睇你遠既定義啦
單係天橋果段頭尾都講梗最少要行5分鐘
如果用上面巴打講觀塘個例子叫遠既話
係遠到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞