觀塘市中心寫字樓重建項目冇得翻身

278 回覆
149 Like 6 Dislike
八文樓重建只會係學術討論,因為URA冇錢收購大量單位,又安排唔到原區安置
當區人好唔好用唔係港鐵考慮🙄,多兩個舖位賺你幾多錢,冇遠見個個係你
想問觀塘瑪頭係咪起寫字樓?
啟德住宅已經死晒?
鳩唔撚搭八
地產商賺多咗 唔洗分紅 出佣咩
個老細袋得曬99%???
你話還富於民wor師兄
俾民企咪民囉
仲要手把手塞疊錢係你手先叫民??
觀塘除左近地鐵商廈有吸引力
外圍果D根本得返香港中小企會租
但唔少中小企想租工廈
最少比人拉板貨返公司
中小企租工廈夠哂, 唔洗靚門面吸客
零售轉型網購, 多個倉用仲實際

甲級寫字樓空置新高, 大企業金融外資縮得就縮, 走得就走
好多中小企都係租黎做office
但租商廈, 間中想拉板貨返office都唔比
真係無乜吸引力
觀塘,牛頭角望海, 不如九龍灣望樓重好
大型嗰啲實唔得, 租金成本太貴中小企頂唔順
鴻圖道偉業街唔少細商廈, 都由得啲公司擺貨做倉
成本係高過工廈不過企理少少

唯一肯定嘅係香港已經唔需要咁多甲級寫字樓
起簡約公屋
新地舊巴士廠果座office 入伙未, full house?
觀塘綫班次供應追唔上需求
起大咗個地鐵站只係令乘客「提早」咗入地鐵站範圍但一樣要喺裏面慢慢行先到月台,同多幾間鋪收租

列車上唔曬人龍一樣倒灌返轉頭,只不過而家倒灌入apm ,擴建完大咗倒灌仲喺地鐵站裏面,自我感覺良好啲,實際上冇乜意義
可以係甲級寫字樓搞簡約公屋同時解決2個問題
起甲級寫字樓 無人租就變簡約公屋 一雞兩味
觀塘站唔擴建根本唔夠用, 仲要無冷氣嗰下癲
仲搞商業死路一條,住宅都難搞
擴建左只係可以企多啲人,意義不明
線路無得加, 繁忙時間班次都似去盡
規劃差已經無得搞, 仲係咁塞寫字樓去觀塘九龍灣
八文樓發現有結構危險咪可以平價收購囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞